Mnenja

Pomemben je princip

Sonja Grizila
5. 12. 2017, 08.59
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 09.00
Deli članek:

Če se vam morda zadnje čase meša od 85- oziroma 100-odstotnega financiranja zasebnih šol, ustavnega sodišča in številnih javnih osebnosti, ki so ali za ali proti, pri tem so se tudi nekateri novinarji vzpeli na barikade (kolegica se je v Odmevih tako besno zaganjala v »nasprotnike« zasebnega šolstva, da bi si zaslužila nekaj kazenskega suspenza) – potem to samo pomeni, da sledite žaloigri o usodi naših otrok.

Revija Zarja

Ja, potrebna je tako močna beseda – res gre za usodo. In zdaj se vzpenjam še jaz na barikade, v odločen bran javni osnovni šoli, ki je dostopna vsem in povsod, pa čeprav se morajo nekateri do nje pripeljati z avtobusom. Mnogi tuji gospodarstveniki in diplomati dajejo svoje otroke v slovensko osnovno šolo (in ne v mednarodno, ki jo tudi imamo), čeprav se naučijo jezika, ki ga govori le dva milijona ljudi. Ampak neodvisna testiranja kažejo, da je znanje naših šolarjev na visoki ravni, odnosi med učitelji in učenci prijetni, obšolske dejavnosti raznolike, prehrana urejena, skratka, nobenega razloga ni, da tujci, ki se seveda temeljito poučijo o vsem, ne bi zaupali naši javni šoli.

Zato nikar ne dopustimo, da bi jo začeli najedati, kot smo to storili z zdravstvom. Ko je Sovjetska zveza razpadla in je Rusija razglasila tržno gospodarstvo, se je to najprej odrazilo na šoli – namesto dveh ur angleščine  na teden so v osnovnih šolah uvedli samo eno, drugo pa je bilo treba plačati. Na MGU, prestižni moskovski  univerzi, so dotlej na magistrski študij povabili le diplomante z najvišjimi ocenami, potem pa so lahko študirali tudi drugi – če so plačali. Kriteriji in denar so se pomešali v nepopisno godljo. Ko so mi v zdravstvenem domu prvič rekli, da lahko pridem do specialista šele čez pol leta, če plačam, pa pojutrišnjem, sem podivjala, pomagalo pa ni nič. In sem plačala, ker bi sicer skoprnela od skrbi. Ne, nisem bila pripravljena tvegati svojega zdravja za princip.

In za to gre zdaj pri javni šoli – za  princip. Jo bomo obdržali v dobri formi, bomo bolje plačali učitelje in vzgojitelje, bomo preprečili, da bi se zniževali  kriteriji in šolstvu jemal denar? Seveda nisem proti zasebnim šolam, če imajo res kakšen smisel, še posebej če razvijajo posebne talente, ki bi jih lahko običajna šola dušila. Raznolikost je pač dobrodošla. Če pa so starši brez pravega razloga  prepričani, da so za njihove otroke primernejše zasebne šole, morajo takšno šolo pač plačati, razen obveznega programa, ki ga je že doslej plačevala država. No, plačevala je 85 odstotkov obveznega in razširjenega programa, po tistem, kar so poslanci izglasovali na odboru za šolstvo, pa bi plačevala le sto odstotkov obveznega. In nič več. O tem bo hud prepir na decembrskem zasedanju parlamenta.

Čeprav je učencev v zasebnih šolah manj kot odstotek in torej ne gre za »velik denar«, gre za princip – zasebne šole lahko s svojimi donatorji in šolninami sčasoma privabijo najboljše programe in najboljše učitelje iz javnega šolstva, dostopne pa so le nekaterim učencem, za začetek tistim, ki živijo dovolj blizu in so iz premožnih družin, nekatere gredo celo tako daleč, da sprejemajo samo sorodnike zdajšnjih učencev. Potem bomo pa res imeli problem, če bomo hoteli otrokom zagotoviti enake razmere za šolanje. Ki že zdaj tako ali tako niso enake – revščina, brezbrižni starši, bolezen in oddaljenost od šole pač mnogim otrokom preprečujejo, da bi normalno rasli v vseh pomenih te besede. Naj jim vsaj javna šola in strokovni timi, ki jih za zdaj še ima, omogočijo, da iz sebe naredijo kar največ.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste