Mnenja

Težave s spanjem

Jana
23. 11. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sva oče in mama dve leti in osem mesecev starega sina. Z njim nimava težav, razen da ga nisva naučila zaspati in spati samega. Vedno ga mora nekdo uspavati in včasih tudi tolažiti, če se zbudi ponoči.

Sva oče in mama dve leti in osem mesecev starega sina. Z njim nimava težav, razen da ga nisva naučila zaspati in spati samega. Vedno ga mora nekdo uspavati in včasih tudi tolažiti, če se zbudi ponoči. Dojen je bil do drugega leta starosti in do takrat je med večernim dojenjem navadno tudi zaspal. Kadar sta bila doma sama z babico, je spal tudi po kosilu, kadar pa sva konec tedna z njim midva, nama ga čez dan ne uspe uspavati pred 15. uro (največkrat pa sploh ne), kar pa je prepozno, saj potem zvečer zaspi šele ob 23. uri.
Pred sedmimi tedni smo dobili dojenčka in do takrat naporno uspavanje prvega otroka je postalo še težavnejše, ker je seveda treba najprej poskrbeti za dojenčka. Nisva opazila, da bi se težave z uspavanjem prvorojenca poslabšali z rojstvom drugega otroka in tudi ni videti, da bi bil prvi ljubosumen.
V roke nama je prišla knjiga Spi, dete, spi dr. Eduarda Estivilla. Metoda se nama zdi groba, poleg tega dvomiva o njenem uspehu pri najinem otroku, ker ne veva, kako ga zadržati v postelji.
Po najinem mnenju potrebuje približno od deset do enajst ur spanja ponoči in dve uri čez dan, saj je ob manjši količini spanja nerazpoložen, siten in neroden; spotika se, pada in teka za mamo, česar navadno ne počne, ko je naspan. Z uspavanjem samo enega otroka je bilo veliko dela, zdaj z dvema ga je še neprimerno več, in ker verjameva, da lahko tako otroci kot starši živimo kakovostnejše, vas prosiva za pomoč.

       Utrujena starša

Sklepam, da ste z omembo želje po kakovostnejšem življenju mislili na prenehanje težav z uspavanjem in posledično na boljše spanje. Res je, da kakovostno spanje spodbudno deluje na večjo kakovost življenja. Marsikateri od neprespanih staršev, ki jih srečam, pove, da je včasih edina želja, da bi se naspali, vsaj nekaj ur v enem kosu.
Dolgo dojenje je otroku lahko pomagalo k hitrejšemu zdrsu v spanje, za seboj pa je potegnilo težavo, da ga tako lahko uspava le mama in so drugi izključeni.

Čez dan naj pokuri veliko energije
Čez dan poskrbite, da otrok izživi svojo energijo. Pojdite z njim ven, naj se izleta, pokuri odvečno energijo, naj bo prijetno utrujen. Proti večeru naj se aktivnost umirja.

Večerna rutina
Rituali uspavanja so zelo pomembni. Otrok poveže vsa večerna dogajanja z odhodom v posteljico. Večerni obred pomeni otroku varnost in ga napolni z mirom. To ni dragocen čas le za vašega otroka, tudi vi lahko iz večernih nežnosti z njim veliko pridobite. Skupaj se umirite, povežete se z otrokom. In pozneje, ko ga gledate, ko spi kot angelček, vas obidejo nežni občutki – in vse je poplačano.

• Postopno umirjanje
Izogibajte se divjim igricam, ob katerih bi se otrok le še razživel, saj se lahko zgodi, da bo preveč vznemirjen, da bi se lahko potopil v spanje. Če se odločite za igro, naj bo mirna.

• Topli napitek
Včasih čudežno deluje toplo mleko ali čaj z medom pred spanjem – pa saj to je verjetno že del fantkovega večernega obroka.

• Kopel
Topla kopel lahko dela čudeže, otrok se umiri. K ritualu spada tudi umivanje zobkov po večerji.

 Pogovor
Zvečer je otrok bolj odprt za pogovor o stvareh, ki so se mu dogajale čez dan. Ko pridete ponj v vrtec, vam morda na vprašanje, kako je bilo v vrtcu, na kratko odgovori, da dobro. Zvečer pa so otroci bolj pripravljeni pripovedovati stvari in ob tem podoživljati dan, pri čemer se dnevni vtisi nekoliko pomirijo.

• Večerna pravljica ali uspavanka
Pravljica pred spanjem učinkuje magično. Ne le da vas otrok rad posluša in ga vaš glas pomirja, hkrati ima večerno branje ali pripovedovanje pravljic še poseben, povezovalen pomen. Ko se stiska k vam, čuti vašo telesno bližino, ki ga navdaja z občutkom varnosti. Ta obred ima tudi vlogo ljubkovanja, otrok čuti (pa čeprav nezavedno), da mu namenjate svoj čas.

Lahko mu zapojete tudi uspavanko, ne glede na to, ali imate posluh ali ne …

Primernost knjig
Na našem trgu je vse polno priročnikov z raznovrstnimi nasveti, kako otroka uspavati, a od vas in osebnosti vašega otroka je odvisno, kaj vam bo ustrezalo. Otroci so med seboj zelo različni in tisto, kar pomaga enemu, morda drugemu ne bo pisano na kožo. Ugotovili ste že, da vam nasveti iz knjige, s katero ste se srečali, ne ustrezajo – torej poskusite kaj drugega. Ne morete pa zgrešiti z uvajanjem omenjene umirjajoče večerne rutine.

Poskrbite, da bodo vsi večerni obredi potekali v sproščenem vzdušju. Vzemite si dovolj časa! Sproščen otrok je bolj pripravljen na odhod v posteljo in tudi hitreje, predvsem pa mirneje zaspi. Tudi poljubček pred spanjem pomaga k prijetnemu vzdušju.

Res je, da sta pri vas zdaj dva otroka, ki ju morate uspavati, in verjamem, da vam ni lahko. Ena od rešitev je, da si delo oba od staršev razdelita in da je enkrat odgovoren za posameznega otroka oče in drugič mama. Morda se boste tako laže posvetili svoji nalogi. Naj bo odhod v posteljo prijetno doživetje in ne bitka. Mirno spanje in veliko spočitosti vam želim!

Eva Hrovat Kuhar je mama dveh otrok, univ. dipl. psihologinja, družinska in vedenjska terapevtka, tudi avtorica razprodane knjige Izziv poroda.


Vprašanja v zvezi z vzgojo otrok lahko pošljete na naslov našega uredništva: JANA, DELO REVIJE, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti janasvetuje@delo-revije.si, oboje s pripisom »ZA EVO HROVAT KUHAR«.
   

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste