»Prav hecno je, kako smo Slovenci zadržani! Ko sva z Anjo na kakšnem sprehodu ali kje v javnosti, opažam – no, še bolj ona (smeh) – da se ljudje ozirajo za mano, vendar se jih večina boji me pocukati za rokav. Intervjujev sem se že pred časom navadil na raznih tekmovanjih doma in v tujini ter pri pisanju člankov, povezanih s kulinariko. Tudi s kamero nisem imel težav,« veselo začne Mojmir, ki si je prve izkušnje pred kamero nabiral pred dobrimi desetimi leti, ko so ga povabili k snemanju krajših kulinaričnih oddaj. Vendar je to neprimerljivo z velikanskim projektom, kakršen je MasterChef Slovenija, v katerem sodeluje več kot sto ljudi in traja več mesecev. V prihodnje bodo za kuhalnico prijeli tudi sodniki, tekmovalcem pa postavili zahtevnejše izzive, pri čemer bo Mojmir še bolj pokazal svojo strokovno plat.
Brez težav pred kamero
»Počaščen sem bil zaradi povabila v oddajo; da so prepoznali, da sem primeren za pred kamere, obenem pa tudi dovolj strokovno podkovan. Poznam vse sodnike vključno z Binetom in Almo. Za to, kar je potem na televiziji videti lahkotno in spontano, je bilo treba opraviti več krogov avdicije. Povabilu za vlogo v šovu sem se odzval odprte glave in prav to se je izkazalo za najboljše. Takšne oddaje se mi zdijo zelo koristne za širšo javnost, predvsem za širjenje in izboljšanje kulinarične širine naroda. Sam sem si naložil tudi spodbujanje mladih, naj se odločijo za ta poklic, saj je lep, obenem pa zahteva veliko znanja, lotiti pa se ga je treba z zavzetostjo. Takšne oddaje spreminjajo miselnost ljudi, ne nazadnje poskušajo doma poustvariti, kar kuhamo v MasterChefovi kuhinji, in sledijo našim komentarjem. Vsi trije sodniki smo strokovno zelo podkovani in tudi v oddaji radi širimo svoje znanje. Tisti, ki želi, se ob gledanju lahko zelo veliko nauči. Če samo pomislim, koliko znanja se je nabralo v desetih sezonah!« pravi Mojmir in dodaja, da kuharstvo takrat, ko se je on odločal za to, še ni bilo tako priljubljen poklic. Dandanes se je vtis, da gredo v gostinsko šolo tisti otroci, ki jim ne gre najbolje v šoli ali prihajajo iz gostinske družine, že precej spremenil.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 7. maj, 2024.