Ljudje

Tudi konji jočejo

Katja Božič
5. 4. 2022, 22.00
Deli članek:

Za nekdanjo sodnico in podpredsednico stranke Svoboda Urško Klakočar Zupančič je jahanje že nekaj let sprostitev in odmik od ponorelega sveta. Ne skriva, da ima njena kobila Gina nanjo prav poseben, terapevtski učinek. Pa ni bilo vedno tako. Ko jo je dobila, je imela kobila kar nekaj psihičnih težav, a jih je po letu dela z njo uspel rešiti edini šepetalec konjem v Sloveniji Boris Sušec. Ta kot strokovni sodelavec že dolgo ljubiteljsko pomaga Nataliji Nedeljko pri socializaciji konj v Rehabilitacijskem centru Petra v Polzeli, ki sodi pod Društvo za zaščito konj. Društvo se preživlja z donatorskimi sredstvi, ki pa so zadnje čase drastično upadla.

Foto: Šimen Zupančič
Boris in Urška z enim od konjev iz zavetišča, ki se je že precej rehabilitiral, čeprav se mu še vedno vidijo rebra.

Boris je Urški veliko govoril o društvu ter izjemno predani predsednici in gonilni sili Nataliji, brez katere bi ogromno živali doletela žalostna usoda, zato smo se srečali kar na Polzeli, kjer ima društvo najeto veliko posestvo. Ko smo se pripeljali, so nas prve prišle pozdravit mačke – ena prijaznejša od druge. Nato smo se odpravili do konj, kar 37 jih je trenutno v oskrbi na posestvu in več pašnikih okoli njega. Na najbližjem se je paslo nekaj ponijev, nekaj konj. Največji med njimi, sicer že v boljši formi, je še vedno kazal rebra, nekdanje znake izjemne podhranjenosti zaradi slabe oskrbe nekdanjih lastnikov. V zunanjih boksih so nas radovedno gledali dva konja in dva ponija – eden je takoj pritekel bliže, človek bi ga z veseljem počohljal, pa me je Boris, ki se nam je medtem približal, opozoril, naj se malo držimo nazaj, ker še ni povsem socializiran, ima namreč še kar nekaj svojih muh. Zraven njega nas je krotko opazoval sivo-bel konj, ki je pripravljen za posvojitev in bo že v kratkem dobil nove lastnike. V zadnjem boksu pa je več kot dve desetletji star Lord počasi prežvekoval svoj obrok. Sicer je povsem zdrav, ima pa na žalost precej obrabljene zobe, zato ga hranijo drugače kot druge konje in bo do konca svojega življenja ostal v oskrbi društva.

Šepetalec konjem. »Natalija je videla moje delo in me povabila k sodelovanju. Prosila me je, ali bi ji pomagal pri novih in nevzgojenih konjih,« je pripoved začel Boris Sušec, zaljubljenec v konje že od mladih nog. Njegovo delo je zaznamoval znameniti film Šepetalec konjem z Robertom Redfordom v glavni vlogi, kjer je bil prikazan povsem nov pristop k težavam, ki jih ima konj. Težav se je lotil na podlagi naravnega konjarstva, filozofije in metode dela s konji, ki temelji na opazovanju konjevih naravnih instinktov ter črednem komuniciranju. To ga je takrat povsem navdušilo, še posebej ker je imel tudi sam težave s svojim konjem. Krenil je na dolgo pot izobraževanja v tujino, k znanim šepetalcem konjem, prebral je ogromno literature, veliko znanja pa je seveda pridobil s prakso. Naučil se je brati telesno govorico konjev in njihovo vedenje. Vsak konj je poglavje zase in potrebuje malo drugačen pristop. »Konje socializiram, da niso agresivni, ne silijo v človekov osebni prostor, da so vodljivi in gredo potem lahko k novim lastnikom. Pomembno je novemu lastniku razložiti, če ima konj posebno vedenje, da bo na to pripravljen.« »Tudi sama sem se že prej ukvarjala z naravnim konjarstvom, zato mi je bil Borisov način tako blizu. Zna pristopiti k živalim, ki jih dobimo in potrebujejo veliko socializacije. Še posebej je usposobljen za odvzeme živali iz nehumanih razmer. Kadar je zraven, ni težav, s konji je potrpežljiv, nikoli ničesar ne naredi na silo. S takimi živalmi, ki so že toliko pretrpele, moraš biti izjemno potrpežljiv, da si pridobiš zaupanje. Če živali ne moremo socializirati, ostane pri nas. Preden jo damo v posvojitev, moram biti vanjo milijonodstotno prepričana. Verjamem Borisu, ko reče, da je pripravljena,« je razložila Natalija in nas peljala v notranji hlev, kjer sta bila poni in konj, ki sta prišla k njim pred dobrim tednom.

Več v reviji Jana, 5.4.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov