Ljudje

Upajte si!

Alenka Sivka
14. 6. 2021, 22.00
Deli članek:

Navdušila nas je v oddaji Zvezde plešejo, s svojo energičnostjo, ekscentričnim videzom, ukročenimi lasmi, opazno šminko in z neverjetnimi metaforami, pridevniki, bogatim jezikom. Še Lado Bizovičar je obmolknil ob njej. Pa ne obmolkne zlahka. V oddajo je prihajala iz Londona, letos se je z možem preselila nazaj v Slovenijo – zaradi politične situacije in želje po mirnejšem življenju. Zdaj jo lahko gledate v tedenski oddaji Zadovoljna na POP TV. Kako je videti življenje ekscentrične Nike? Je doma v beli trenirki kakšne hude blagovne znamke? Na intervju je prikolesarila v visokih petah, urejena do zadnje podrobnosti, z umetelno figo na glavi. Njeno »popolnost« je zameglila samo rahla zamuda, no, kakšne pol urice sva jo čakali s fotografinjo. Priznala je, da je to ena redkih napak v njenem sicer zelo discipliniranem življenju.

Mateja J.Potočnik
"Življenje je prekratko za povprečno šminko in povprečne obleke!"

Nika, kako se oblačimo Slovenke? 

Popolnoma vseeno mi je, kako se oblačijo drugi, to nerada komentiram. Vsak ima pač svoj okus. Slovenke se oblačimo tako kot druge ženske, vsaka po svoje. Vi ste oblečeni popolnoma drugače kot jaz, vsaka v svojem stilu. Vsaka od naju ima svojo zgodbo. Težko bi rekla, da se oblačimo odlično ali pa zelo slabo. Nekatere imajo boljši okus, druge slabšega. Lahko pa rečem, da se v primerjavi s pred dvajsetimi leti oblačenje zagotovo spreminja na bolje. To pa zato, ker si ženske več upamo, bolj smo modno razgledane, poznamo znamke, stile, zakonitosti. Vemo, kaj ja in česa ne, več damo nase in za nekatere priložnosti smo se pripravljene obleči malce glamuroznejše. Kar presenečena sem, kako se je spremenila kultura oblačenja. Takrat, ko sem odhajala v London, je bila na bistveno nižji ravni, kot je danes. To je še zlasti veljalo pri moških. 

Govorite v primerjavi z Londonom ali na splošno?

Na splošno, kot opazovalka z izostrenim okusom in občutkom za modo. Težko bi primerjala Slovenijo z Anglijo. Res pa je, da tudi tam niso vse ženske brezhibno oblečene. Tam je veliko katastrofalno oblečenih ljudi. Hkrati pa jih je tudi veliko zelo »stajliš«. 

Vas zaboli, kadar vidite slabo oblečenega človeka?

Ne, tega v resnici še opazim ne. Zelo redko opazujem ljudi, kako so oblečeni, sploh pa jih ne ocenjujem na podlagi tega. O, moj bog, tega si ne bi nikoli dovolila. Ko se z modo ukvarjaš profesionalno, razumeš, da je njen čar ravno v tem, da se vsak oblači po svoje. Ne nazadnje gre le za tekstil. Za čevlje, ki si jih zvečer sezuješ, za šminko, ki si jo očistiš z obraza. Če ima ženska čudovito postavo, obraz in se oblači temu primerno, je to toliko lepše. Če pa tega ne počne, je to seveda njen problem. Odločila se je, da se bo tako predstavila svetu. Moram priznati, da me s profesionalnega vidika celo veliko bolj zanimajo tisti, ki so katastrofalno oblečeni, kot tisti brezhibni. »Brezhibni« ti ne dajo pravega navdiha, »katastrofalni« pa so fascinantni. Zato mi je všeč, če so ljudje drugačni, različni, nerada se grem modno policistko. Vsak ima svojo estetiko. Tudi jaz ne maram, da me drugi ocenjujejo, tako tudi jaz ne komentiram drugih. 

Že od malega ste vpeti v modo, tako rekoč odraščali ste z njo. 

Res je. Odraščala sem v krojaški delavnici. Moje prve podobe so bile krojaška lutka, modne revije, bale blaga, pomerjanje oblek, poziranje žensk pred ogledalom in predvsem neskončne debate o oblekah, stilu, tkaninah ... Zadnjič sem doma našla kasete. Imela sem komaj tri leta, pa sem z mamo že komentirala, kako so oblečene manekenke. Zato pravim, da te moda izbere, to je del tebe. To je način življenja; modo moraš živeti. 

Pa ste tudi njena žrtev?

Ne, nisem. Ne oblečem se v nekaj samo zato, ker je v trendu. In ne nosim določenih znamk zato, da bi dokazovala status. Na modo gledam kot na način izražanja. Rada se poigravam, rada se igram z barvami, teksturami. Kot pravimo, »furam« svojo zgodbo.

Je bila pot do uveljavitve v tujini težka?

To sem vzela v zakup. V življenju ti ni nič podarjeno. Nisem imela »imena« preko staršev ali podobnih privilegijev. Med magisterijem v Angliji mi je profesorica povedala stavek, ki ga nikoli ne bom pozabila: Vsi najvidnejši predstavniki svetovne modne scene, od Anne Wintour naprej, izhajajo iz ruralnega okolja, zelo redki iz mestnega. Tudi jaz sem odraščala izven mesta, v Trzinu, obdana z njivami, živalmi ... Tako sem tudi jaz s seboj prinesla hrepenenje po estetiki, po svetu blišča. Vse otroštvo sem sanjala o glamurju, modnih podobah, lepih oblekah, kreacijah, make upu, kozmetiki. Sanjala sem o svetu, ki ga zdaj živim. Za to je bilo veliko odrekanja, neprespanih noči, a to me nikoli ni motilo. Da se povzpneš in si ustvariš ime, ne pride samo od sebe, moraš kar garati.

Koliko vas je korona ustavila ali usmerila na drugo pot?

Korona je bila zame prava katarza. V tem obdobju sem se imela zelo dobro. Že na začetku epidemije sem zbolela in prebolela covid. Vzela sem si čas zase, ker je bila takrat za to idealna priložnost. Posvetila sem se temu, da se umirim, spočijem, da začnem živeti življenjski stil, ki mi prija. Zdaj, na primer, hodim spat takrat, ko mi paše, in tudi vstajam takrat. Svojemu naravnemu ritmu pustim, da mi narekuje vsakdan. Prej tega nisem počela. Bila sem kot stroj, vpet v nenehno premikanje. Zdaj se znam ustaviti. Počistila sem pri odnosih in grem, na primer, na kavo samo z ljudmi, s katerimi zares želim preživeti čas. Pazim nase, na svoje telo, jem zdravo hrano, telovadim. To je bil pri meni velik preskok. In to mi bo ostalo. Še nikoli se nisem v svoji koži počutila boljše, kot se zdaj. 

Ste nočna ptica?

(smeh) Dejansko postanem zaspana okrog treh zjutraj. Edino za oddajo Zadovoljna vstanem ob šestih zjutraj, sicer pa najraje ob devetih, pol desetih. In potem potrebujem kar nekaj časa, da se »zaženem«. Prvi dve uri se ne dotaknem telefona. To je zdrava navada, ki jo svetujem vsakomur, ki si jo lahko privošči. Takrat se zamišljeno potikam po stanovanju, srkam čaj, iščem navdih. Po dveh urah začnem delovati na polno in potem je akcija vse do konca. Nič me ne ustavi. 

Več v reviji Zarja Jana št. 24 (15. 6. 2021). 

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!