Ljudje

Na vozičku dvakrat okrog sveta

Alenka Sivka
21. 9. 2020, 22.00
Posodobljeno: 22. 9. 2020, 22.52
Deli članek:

Ženska na vozičku, ki bo naslednje leto že drugič prepotovala svet? Kako je to mogoče? Kakšna ženska je to? Koliko neverjetne energije premore? Živi v Novi Gorici, v hiši, kamor se povzpne po 23 stopnicah. To počne zelo počasi, a je to sploh ne zanima. Ima svoj motorček, s katerim brzi od prijateljice do prijateljice, ima avto, ki si ga je privoščila za odškodnino po moževi smrti. In veseli se naslednjega potovanja s križarko okrog sveta. Drugič.

Zarja Jana
Zarja Trkman, ženska na vozičku, ki bo naslednje leto že drugič prepotovala svet

Prepričani, da živi v pritličju, smo najprej pozvonili na spodnji zvonec. A ne, Zarja živi v zgornjem nadstropju hiše. Čeprav se zelo težko premika, vsak dan tudi večkrat premaga 23 stopnic. Najbrž jih je preštela in prehodila neštetokrat. Vendar ne bo več dolgo tako. Zase in za prijateljico je našla boljšo rešitev: oskrbovano stanovanje. Po neštetih bojih, seveda. Toda Zarja je rojena bojevnica. Pa pojdimo od borbe do borbe. 

Borba z boleznijo. Zarja ne prizna diagnoze, ki so ji jo »pogruntali« zdravniki. »Zdravniki ne vedo, kaj mi je. Le domnevajo. Pravijo, da imam ALS (amiotorofična lateralna skleroza), imel jo je Stephen Hawkins, a jaz pravim, da je nimam. Prva diagnoza je bila PLS (hipotetično), primarna lateralna skleroza. Nič od tega nimam. Če bi imela katero od teh dveh bolezni, bi mi šlo na slabše, a meni gre z leti na bolje. V zadnjih letih se mi je stanje izboljšalo. Pred nekaj leti sem težko govorila, nihče me ni razumel. Danes govorim bolj razločno, vsak me lahko razume.« Pri Zarji se je bolezen začela izražati pred dvajsetimi leti: desna roka je postajala vse bolj počasna, čedalje težje je pisala z njo. Potem se je preselila na levo nogo, začela se je spotikati. Pela je v zboru, a je začela težko govoriti. Stanje se je slabšalo, najslabše je bilo pred desetimi leti. Na silo so jo hospitalizirali, imela je 46 kilogramov, padla je skupaj. »Z zdravstvenim sistemom imam muke že 20 let. Odklanjam kemijo, moje telo je ne prenese. Tudi ob depresiji nisem hotela jemati tablet. Prvič se je depresija pojavila, ko sem imela 23 let. Zadnja je trajala 12 let. Upokojili so me pred petindvajsetimi leti, zaradi depresije. Nazadnje sem učila na gimnaziji in kmetijski šoli, na takratnem Šolskem centru Nova Gorica. Športno vzgojo. Dala sem odpoved. Iz depresije sem se vedno pobrala sama.«

Pet let sem v redu. »Pet let sem v redu, brez depresije, brez poslabšanja stanja mojega telesa. Ko je mož umrl, me je mlada psihologinja opozorila na oddajo, ki jo je imela Manca Košir z Adrianom Kezelejem o smrti (Življenje, smrt, življenje). Zame je bilo to odkritje. Že 30 let raziskujem, zakaj smo tu, kakšno je naše poslanstvo. Že prej sem dosti vedela o duhovnosti, a sem imela neko distanco do tega. Bila sem agnostik, nisem verjela v življenje po življenju. Einstein pravi, da je znanje izkušnja, vse drugo je informacija. A takrat sem začela verjeti, da je moj mož še vedno z mano, da je moj angel varuh. Lani sem v Omanu padla, si zlomila ključnico (dva tedna pred koncem mojega štiri mesece trajajočega potovanja okoli sveta). Ob padcu, ki je trajal nekaj desetin sekunde, sem podoživela vse življenje. Pred nekaj dnevi pa je proti meni letel kajak, ki ga je imel nekdo privezanega na streho avta – jaz pa sem bila s svojim motorčkom. Spet se mi je odvil film mojega življenja. Čas se je ustavil. Kajak je letel neskončno dolgo, letel proti meni, gravitacija ga je prizemljila, drsel je proti mojemu skuterju. Ajoj, sem pomislila, spet me bo pokosilo. Na srečo se je ustavil ob zadnjem kolesu skuterja. Oddahnila sem si. Tako zdaj verjamem, da nekaj je, da nekdo bedi nad mano in me varuje. Angel varuh ... Letos sem končno dobila tudi rehabilitacijo, čeprav zdravniki ne vedo čisto natančno, kaj mi je. Jaz pa ne priznavam bolezni in zato živim dobro. Dr. Zidar je rekel nekaterim bolnicam, naj se zgledujejo po meni, kako se živi, čeprav sem gibalno ovirana. 

Več v reviji Zarja Jana št. 38, 22. 9. 2020

Zarja Jana
Zarja Trkman, ženska na vozičku, ki bo naslednje leto že drugič prepotovala svet

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost