Ljudje

Če nimaš kaj dati v lonec, si ranljiv

Alenka Sivka
12. 5. 2020, 12.24
Posodobljeno: 12. 5. 2020, 12.29
Deli članek:

Županja občine Semič je pritegnila pozornost z zanimivim nagovorom svojim občanom in občankam na spletnem kanalu YouTube. V času koronakrize jih je najprej pozvala, naj kaj naredijo za močan imunski sistem. Tistim, ki nimajo svoje obdelovalne zemlje, je ponudila, naj se oglasijo na občini in bodo dobili košček zemlje. Vabi jih, da delijo svoja občutja, doživljanja, posnetke. Poziva mlade in podjetnike, naj se jim pridružijo pri soustvarjanju občine, v kateri želijo živeti. Vabi vse, naj pomagajo ohranjati ljudsko izročilo, znanje in modrost starejših. Želi, da bi občina postala ena vodilnih v samooskrbi, kakovostnem okolju, izobraževanju, delu, rekreaciji, komunikaciji, urejenosti, ekološki neoporečnosti. Da bi vsak podaril eno uro za sočloveka, žival ali naravo. Naj ustvarijo prijetno občino. Kdo je ambiciozna županja, ki vodi to malo, prijetno belokranjsko občino že tretji mandat?

Zarja Jana
Polona Kambič, sodobna županja občine Semič

Kaj ste želeli doseči s svojim videosporočilom?

V Semiču smo vedno imeli ogromno prireditev, samo v našem Kulturnem centru več kot 300 na leto, ves čas smo se srečevali, bili skupaj. Zdaj pa se zaradi koronavirusa ne moremo, številne prireditve so odpadle, zato smo iskali način, kako priti do ljudi. Želeli smo jim sporočiti kaj dobrega, lepega, ker veliko preveč gledamo samo negativna poročila, novice in smo prestrašeni ter utrujeni od njih. Najprej smo jim domov poslali dva letaka in jim na njih med drugim napovedali, da se selimo tudi na družbena omrežja. Že prej smo imeli občinsko spletno stran, a spomladi smo se odločili, da bi imeli še profil na Facebooku, YouTubu in Instagramu. V prvem filmu smo ljudem želeli povedati, da čas krize ne pomeni nujno samo slabih stvari, naj poskušajo najti tudi kaj dobrega in svoje izkušnje deliti tudi med druge … Pomlad je pravi čas, da poskrbimo za samooskrbo, zato smo tistim iz blokov ponudili koščke obdelovalne zemlje in ena družina se je že odzvala. 

Ste jim ponudili občinsko zemljo?

Ponudili smo jim zemljo, ki bi jo poiskali pri kakšnem kmetu, a potem smo res ugotovili, da imamo tudi nekaj neobdelane občinske zemlje – in smo oddali to. Gremo po korakih.

Je koronavirus kaj spremenil življenje v vaši občini?

Seveda. Vse se je umirilo, prireditev ni, ljudje so doma, ne družijo se. Prehodov med občinami ni bilo, mi nimamo večjih trgovskih centrov, in to je bil najprej šok za naše občane, da niso mogli po velikih nakupih v Črnomelj ali Metliko. Sama rajši zahajam v majhne lokalne trgovine, ki so bile kar dobro založene v teh časih. Mnogi so me klicali in mi prenesli svojo žalost, ker niso mogli videti otrok, vnukov. 

Potem ste bili tudi tolažnica?

Tudi. V občinski upravi smo bili ves čas na delovnem mestu, ker smo na začetku usklajevali prihajajoče ukrepe, dajali informacije občanom … V posnetku na YouTubu sem pozvala občane, naj nam pošiljajo zgodbe svojih družin iz preteklosti in tako pomagajo ohranjati ljudsko izročilo. Domislili smo se tudi, da bi jim kaj predstavili na humoren način. S tem bi jih malo zamotili, da ne bodo ves čas gledali televizije in slabih novic. 

Kaj jim boste predstavili humorno?

Na primer to, kako se je včasih dalo živeti brez elektrike. Pa so vseeno preživeli. Kako so hranili meso, jajca, druga živila. Jaz se tega še spomnim, starejši se gotovo spomnijo še česa. Mladi pa o tem ne vedo nič, pa bi bilo morda dobro, da bi. Tri vaške sosede se bodo o teh stvareh pogovarjale v narečju, to bo malo humorno, malo izobraževalno. Posnetek si bodo lahko ogledali vsi, ne samo naši občani. 

Več v reviji Zarja Jana št. 19,  12. 5. 2020

Estrada

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!