Ljudje

Šele uglašen s seboj si videti dobro

Brigita Potočki
5. 5. 2020, 10.48
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 10.56
Deli članek:

Komaj 26-letna plesalka in koreografinja Urška Centa se je že v najstništvu odločila življenje posvetiti flamenku. Pot do te odločitve jo je peljala preko mnogih voda, med drugim je pri rosnih 15 letih nekaj časa preživela tudi kot manekenka in model v Milanu, a je temu svetu že kmalu obrnila hrbet ter sledila klicu raziskovanja ljudskih kultur, umetnosti in odra.

Zarja Jana
Urška Centa

Medtem ko je prosti čas mnogih njenih sovrstnikov zaznamovala popkultura, se je Urška navduševala nad filmi Emirja Kusturice in življenjem Romov, ki ga je tako mojstrsko prikazoval. Brskati je začela za sledovi romskih kultur in najbolj od vsega jo je prevzela moč flamenka, čemur je sledil triletni študij tega plesa v Madridu. Po vrnitvi iz Španije ga Urška vidi z drugimi očmi, pravzaprav ga želi »presaditi« v slovensko okolje. Sodeluje z različnimi glasbeniki in plesalci sodobnega plesa, ukvarja se tudi s poučevanjem. Njena pogruntavščina je tako imenovani bosonogi flamenko, torej ples brez tradicionalne zveneče obutve, ki, kot pravi, prevzema prvine sodobnega plesa. 

Nekaj časa ste se ukvarjali z manekenstvom. Zakaj ste ga opustili?

V najstništvu sem nekaj časa delala kot model, preizkusila sem se tudi v Milanu, a me je občutek blišča hitro minil in v tem nisem več uživala. Sploh v tujini je moda krut svet in kot ženska se nisem počutila vedno najbolj udobno, saj osebno dostojanstvo ljudem v tem poslu marsikdaj ni pomenilo kaj dosti. Za uspešno kariero v manekenstvu moraš biti prav rojen. Jaz imam pri svojem delu rada besedo in ustvarjalnost, to pa se v manekenstvu od modela ne pričakuje. 

Je bila odločitev, da greste v Španijo, povezana s flamenkom?

Najprej sem tu poskusila s študijem ekonomije, kulturnega menedžmenta, v želji, da bi se prilagodila okolju, v katerem živim, ampak sem po enem letu ugotovila, da to ni zame, in se odločila, da grem v Španijo. Tam sem študirala flamenko tri leta in se nato vrnila v Ljubljano, kjer bom zaključila tudi študij na akademiji za ples kot koreografinja in plesalka sodobnega plesa. Ko sem zares spoznala flamenko, sem se od sodobnega plesa oddaljila, v zadnjih letih pa me znova kliče.

Zakaj vrnitev k sodobnemu plesu, se vam je flamenko zazdel preveč tradicionalen?

Ne, sploh ne. Sodobni ples je pri nas zelo razvit, imamo resnično dobre plesalce in se, hočeš nočeš, v gledališkem plesnem svetu vse vrti okoli njega. Po fascinaciji izključno nad flamenkom so me začele zanimati tudi druge stvari, uprizoritvena umetnost v širšem smislu, predvsem pa glasba. Kot plesalec flamenka moraš biti tudi glasbenik. Vodim mesečni cikel flamenka, v katerem sodelujem z glasbeniki različnih zvrsti, in tudi moja zadnja plesna gledališka predstava ENO – ONE je neposredno povezana z  interaktivnostjo giba in zvoka.

Vaša predstava govori o deljenju prostora z drugimi ženskami. Smo ženske med sabo tekmovalne?

Smo, enako, kot so med seboj tekmovalni moški. To je v človeški naravi in verjamem, da je zdrava tekmovalnost koristna, zaradi česar se še bolj trudimo pri tem, kar počnemo, in se s tem učimo. Problem nastane, če ne znamo manevrirati med konstruktivnim in dekonstruktivnim. V predstavi je osrednja tematika bolj občutek pripadnosti, sobivanje, srečevanje z istimi problemi in lastno individualnostjo, vprašanji spola ...

Ste tudi učiteljica flamenka in svojim učencem ponujate tudi posebnost, namreč bosonogi flamenko. Kakšen ples je to?

Bosonogi flamenko sem si zamislila,  ko sem si zlomila koščico v stopalu, zato je brez tradicionalnih zvenečih čevljev. Gre za poskus združitve flamenka s kvalitetami sodobnega plesa in je telesu prijaznejši. Žal je metodologija učenja flamenka velikokrat zelo tradicionalna. Nihče se ne sprašuje, od kod izhaja določen gib, zakaj je tak, ampak se ravnajo po fiksni koreografiji in učenju forme. Bistveno pa je, da se kot plesalec najprej zavedaš telesa, in to poučujem.

Več v reviji Zarja Jana št. 18, 5. 5. 2020

Zarja Jana
Urška Centa

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost