Ljudje

Enakopravnost žensk v znanosti je utvara

Sonja Grizila
20. 11. 2019, 19.46
Posodobljeno: 20. 11. 2019, 19.57
Deli članek:

Ko sprašuješ znanstvenice (in vprašali smo jih kar veliko, ker smo pred leti izbirali znanstvenico leta), ali imajo na svoji poti težave, ker so ženske, le redke odgovorijo, da ne. Še posebej v pregovorno moških trdnjavah, kot je fakulteta za elektrotehniko, so lahko polena pod nogami precej velika in trda, še posebej če ne znaš držati jezika za zobmi, kot se to dogaja naši sogovornici. Pozornost zunaj znanstvenih krogov je vzbudila na začetku letošnjega leta, ko je z javnim pismom razgrnila napake agencije za raziskovalno dejavnost, ki odloča o tem, kateri projekti bodo dobili denar in je med vsemi zavrnila le vlogo znanega zdravnika dr. Marka Noča, ki je s svojimi raziskavami mnogim rešil življenje. Češ da vloga ni bila popolna, v resnici pa je bilo površno in nestrokovno mnenje ocenjevalcev, ki ga je agencija sprejela brez pridržkov. Dr. Urša Opara Krašovec že ve, kako se to dela, saj za Evropsko komisijo ocenjuje znanstvene projekte iz držav članic že od leta 2003. A o tem nekoliko pozneje.

Mateja J. Potočnik / Revija Zarja Jana
Urša Opara Krašovec

Od tiskane sončne celice do sončnega goriva. Sogovornica je po izobrazbi kemičarka, po doktoratu pa se je ukvarjala z razvojem materialov, ki so usmerjeni v obnovljive vire ali pa znižujejo porabo energije v stavbah. Na začetku kariere se je ukvarjala s pametnimi okni, ki s pomočjo elektrike sama regulirajo prepustnost svetlobe. V Nemčiji pa sodelovala s kolegi fiziki (tam je bila med letoma 2001–2002), ki so prvi objavili koncept sončne celice, ki energijo shrani. Vgrajena je v steklen element, ki je prosojen in ima zmožnost preklopa. Preprosto povedano, okno se zatemni, ko nanj posveti sonce, zato za preklop na zatemnitev ne potrebujemo več elektrike. »Kmalu zatem (pol leta), ko sem se vrnila iz Nemčije, sem se zaposlila na elektrofakulteti, prej sem bila na kemijskem inštitutu. Začela sem se ukvarjati s tiskanimi sončnimi celicami, ne s silicijevimi, ki jih danes vidimo na strehah. Gre za drugačne materiale, ki na neki način posnemajo fotosintezo. Ključen element je barvilo, ki absorbira sončno svetlobo. Sončna celica energijo sonca pretvori v elektriko, če pa jo nadgradiš, lahko energijo shraniš in uskladiščeno uporabiš, kadar jo potrebuješ,« poenostavlja sogovornica svoje delo na mojo milo prošnjo, naj bo razumljiva. Fotosinteza? Pod vplivom svetlobe shranijo rastline energijo v obliki sladkorja, iz tako uskladiščene energije so v milijonih let navsezadnje nastala fosilna goriva, kot so premog, plin in nafta. Sončno gorivo pa bi bilo uporabno takoj, in sicer za vse mogoče – za elektriko, kerozin, kemikalije … Se pravi, da energijo proizvajaš takrat, ko je sonce, uporabiš pa, kadar želiš. To je sanjsko, pravim. Prikima. Kako daleč je stvar? Do projektnih predlogov je prišla, do financiranja pa ne. Potrebuješ podporno okolje, skupino, ker tega ne moreš delati sam. »Najprej sem bila del velike skupine, a sem iz nje zaradi predolgega jezika izpadla, potem smo imeli majhno skupino, v njej smo bile tri punce, vendar se je razformirala zaradi pomanjkanja sredstev. In prideš v slepo ulico. Vodila sem kar nekaj evropskih projektov, seveda pa moraš imeti tudi infrastrukturo, sicer nisi resen partner,« pravi.

Kaj se je dogajalo? Kaj se torej lahko vse zgodi znanstvenici, ki dobi prestižno štipendijo Marie Curie in se vrne iz Nemčije? S kemijskega inštituta je morala iti, čeprav se je vrnila s projektom, ki ga je financiralo ustrezno nemško ministrstvo. »Šla sem na elektro, mislila sem, da bo to izziv in da ne bo nobenih (ljubosumnih) motenj, ker sem vendar kemičarka. Da nikoli ne bom nikomur v oviro. Tudi sicer nisem imela želje, da bi bila vodja kakšne skupine. Samo raziskovati sem hotela in prenesti znanje tiskanih sončnih celic, pridobljeno v tujini, v Slovenijo.«

Delala je v  laboratoriju za fotovoltaiko, v glavnem so delali simulacije in nič v zvezi s tehnologijo. Sama je vajena narediti produkt od a do ž, pravi. V kolektivu je imela svojo skupino, štiri mlade raziskovalce. 2009. so prišli s svojimi projekti v svetovni vrh, kar je pravi čudež – tako majhna skupina, pa veliko uspešnejša od zelo velikih. »Sčasoma so me čedalje bolj rinili na stran z izgovorom, da ta konferenca ni zame, pa ona tudi ne, tudi vse moje pobude za vključitev v pedagoški proces so bile zavrnjene,« pravi. 

Več v reviji Zarja Jana št. 47, 19. 11. 2019

Zarja Jana
Slika z naslovnice Humboldt Cosmos ponazarja, kako znanstveniki plezajo proti vrhu v navezi, znanstvenice pa same, za povrh pa jim kolegi skušajo še zvaliti kamen na glavo.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno