Ljudje

Sterilizacija

Miša Čermak
9. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V svetu histeroskopsko sterilizacijo, to preprosto in učinkovito metodo trajne zaščite pred nosečnostjo, uspešno uporabljajo osem let, v Sloveniji so jo doslej tri leta opravljali le v UKC Ljubljana in UKC Maribor, vseh posegov pa je bilo le okoli trideset.

V svetu histeroskopsko sterilizacijo, to preprosto in učinkovito metodo trajne zaščite pred nosečnostjo, uspešno uporabljajo osem let, v Sloveniji so jo doslej tri leta opravljali le v UKC Ljubljana in UKC Maribor, vseh posegov pa je bilo le okoli trideset. A specialistki ginekologije in porodništva v slovenjegraški bolnišnici, Helena Šavc in Branka Verdnik Golob (tudi pomočnica strokovnega direktorja), menita, da je metoda, s katero v nekajminutnem posegu brez anestezije skozi nožnico do jajcevoda uvedejo mikrovložek, ki v treh mesecih zapre jajcevod, odlična. Pričakujeta, da bodo v letu dni opravili sto posegov, o metodi pa razmišljata tudi kot o dobri možnosti zase!

Kaj je histeroskopska sterilizacija? Laiki si predstavljamo, da se ženski, ki se odloči za poseg, odstranijo jajčniki, maternica.
Branka Verdnik Golob: Prijaznejši in blažji naziv za ta poseg je trajna zaščita proti zanositvi. To je poseg, ki spada med minimalno invazivne posege pri ženskah, kar pomeni, da je prijazen za pacientko: naredi se brez anestezije, hitro, v prijaznem okolju, je preprost in prijazen za zdravnika, ki ga opravi. Hkrati je kot metoda trajne zaščite pred zanositvijo zelo zanesljiv, z njim je zadovoljnih (od leta 2002 so ga naredili skoraj pol milijona ženskam po vsem svetu) osemindevetdeset odstotkov žensk! To pomeni, da bi tako veliko žensk poseg priporočilo drugi ženski.
Helena Šavc: Sterilizacija ne pomeni, da se odstranijo jajčniki in maternica. Klasična laparoskopska sterilizacija, s katero so se ženske doslej zavarovale pred nosečnostjo, pomeni samo prekinitev jajcevodov, običajno z elektrokoagulacijo –  z mehansko zaporo svetline jajcevodov. Ta poseg se opravi z laparoskopijo, ženske so v splošni narkozi, poseg je bolj invaziven v primerjavi s histeroskopsko sterilizacijo in dosti bolj tvegan z vsemi možnimi komplikacijami, ki so značilne za laparoskopijo. Lahko pride do poškodbe notranjih organov, krvavitev, infektov, težav z anestezijo, ki so pomemben del komplikacij. Vse te težave so zelo redke, toda pri histeroskopski sterilizaciji je težav bistveno manj, ni pa tudi opisane nobene smrti. In zaradi postopka, ki je preprostejši, je poseg prijaznejši tudi za zdravnika.
Kakšen pa je poseg?
Branka Verdnik Golob: Histera v grščini pomeni maternica: pri histeroskopiji uvedemo neposredno v nožnico optično napravo endoskop, to je majhen teleskop, s katerim vstopimo skozi maternični vrat v maternično votlino in si prikažemo oba vhoda v jajcevod. V ti dve mali odprtini, luknjici, uvedemo s posebnim sistemom mikrovložek – njegov premer je le 0,8 milimetra: je zelo elastičen in prilagodljiv obliki jajcevoda. Zaradi njegove posebne sestave, predvsem polietilenskih vlaken, jajcevod reagira tako, da tvori vezno tkivo: torej se jajcevodi zabrazgotinijo in zaprejo. Ta vložek zapre jajcevod po približno treh mesecih, dotlej pa mora ženska še uporabljati zanesljivo zaščito.
Koliko časa traja ta postopek, kako ga ženske sprejemajo in katere se sploh lahko odločijo zanj?
Branka Verdnik Golob: Ta postopek traja povprečno osem minut. Ta mikrovložek vsebuje nikelj in titanij (nanj telo ne reagira), toda alergija na nikelj je kontraindikacija za ta poseg. Zanj torej niso primerne vse ženske: zdravnik mora na prvem pogovoru z žensko, ki razmišlja o posegu, resnično dobro izključiti vse razloge, zaradi katerih ne bi smela imeti tega postopka. Poseg ni primeren za ženske z akutnim ali kroničnim vnetjem rodil, tiste, ki so imele zunajmaternično nosečnost, za tiste, ki imajo nerazjasnjene in nepravilne krvavitve, ženske s predrakavim obolenjem ter alergijo na nikelj in kontrastno sredstvo, stare pa morajo imeti več kot petintrideset let.
Doslej sta opravili devet posegov in predvidevam, da ste se z vsako od kandidatk temeljito pogovorili. Verjetno je zelo pomembna psihološka pripravljenost na poseg?
Helena Šavc: Ja, zelo je pomembna. Vse kandidatke morajo pred posegom skozi poseben postopek pred komisijo, ki traja šest mesecev, da na koncu dobijo odločbo komisije – tako je bilo tudi pri klasični sterilizaciji.

Več v Jani št. 49, 7.12.2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste