Vinku Cankarju iz skupine Čuki je tehtnica pokazala kar 109 kilogramov, zaradi zdravja je poskušal izgubiti vsaj nekaj teže. Pred slabima dvema letoma se je prvič postil s sveže iztisnjenimi sokovi, nato je korenito spremenil prehrano in na jedilnik uvrstil večji del presne hrane, zelenjave in sadja. Štiridnevni post s sokovi ponovi enkrat na mesec. Doslej je tako izgubil 13 kilogramov. Nižjo težo uspešno vzdržuje z delom na kmetiji in redno hojo v hribe.
Vinko Cankar je že večkrat poskusil shujšati z različnimi dietami. Med drugim tudi z ločevalno, ki pri njem, kot pravi, ni bila preveč uspešna. Rešitev, kako bi vendarle uspešno izgubil nekaj odvečne teže, je iskal naprej in prebiral različne knjige.
Post s svežimi sokovi
Potem je končno našel rešitev zase. »Sposodil sem si knjigo Zdravi post in v njej odkril zanimiv način, kako je mogoče zdravo zmanjšati telesno težo. V tistem času sem prvič naredil blagi štiridnevni post s pitjem sveže iztisnjenih zelenjavnih in sadnih sokov po navodilih iz te knjige. Zadnji dan sem se celo peš odpravil na Kredarico, saj sem imel veliko energije. Med postom sem normalno na kmetiji in nastopal s skupino Čuki. Po prvem postu sem imel takoj štiri kilograme manj. Tak štiridnevni post za očiščenje telesa od znotraj sem v teh slabih dveh letih od maja predlani ponovil okrog dvajsetkrat, skorajda vsak mesec. Po postenju sem se namreč precej bolje počutil. Spoznal sem, da ne potrebujem toliko hrane na dan in da lahko normalno živim že s tretjino hrane, kot sem jo pojedel prej. V resnici pojemo eno tretjino hrane zase, dve tretjini pa za zdravnika. Od takrat sem precej spremenil tudi svoj vsakdanji način prehranjevanja, zaradi česar mi je doslej uspelo izgubiti 13 kilogramov. Nižjo težo že nekaj časa uspešno vzdržujem,« pripoveduje Vinko Cankar, ki z družino živi v vasi Smrečje pri Vrhniki in skrbi za deset hektarov površin. Kmečkih opravil mu zato nikoli ne zmanjka. Srednje velika kmetija jim zagotavlja veliko možnosti za bolj zdravo življenje, saj si večino zelenjave in jabolk zase pridelajo sami.
Spremenil je odnos do sebe
Posti so imeli pri njem veliko pozitivnih učinkov. »Od takrat sem zelo spremenil odnos do hrane in sebe. Zaradi postenja se mi je skrčil želodec in sem začel jesti manjše količine hrane. Ta se je na mojem krožniku najmanj prepolovila, začel sem se tudi drugače prehranjevati. Izbiram bolj kakovostno, bolj živo hrano, kakršno telo zares potrebuje.«
Z ženo Slavko sta kupila sokovnik za iztiskanje svežih sokov iz sadja in zelenjave. »Še vedno vsako jutro narediva najmanj dva do tri litre svežega soka iz sadja in zelenjave. V postnih dneh sem se prehranjeval le s takimi sveže iztisnjenimi sokovi, brez dodatne vode, a nisem bil ne lačen ne žejen. S tem sem dosegel, da se je voda hitreje izločala iz telesa in je laže odplaknila strupe. Pitje takega soka mi pomaga potešiti lakoto in telo preskrbi s potrebno tekočino, hkrati pa z vitamini in minerali, ki jih telo potrebuje. Tak sok mi zelo izboljša počutje in mi povrne energijo. Odpravlja napihovanje in napenjanje ter mi daje občutek lahkotnosti. Zato sem jih že po prvem postu vnesel v vsakdanji jedilnik. Pijem jih vsako jutro za zajtrk, vse do kosila.«
Vzljubil je presno hrano
Na tej poti uspešnega izgubljanja teže mu je življenje zelo spremenila še ena knjiga – Proč s kuhinjskim loncem Helmuta Wandmakerja. »To je zame biblija prehrane. Helmut Wandmaker preprosto razloži, za kakšno hrano smo ustvarjeni in bi jo morali vnašati v telo, da bi bili zdravi. Ta knjiga me je navdušila za drugačno, pretežno presno prehrano. Sadje, zelenjavo, oreščke in seveda tudi za sveže iztisnjene sadne in zelenjavne sokove. S Slavko sva začela po tej knjigi zase kuhati manj hrane kot prej in je več uživati surove, presne. Za otroke jo še vedno kuhava. Kadar začutiva potrebo po očiščenju telesa, se nekaj dni prehranjujeva s presno hrano, nasploh zdaj jeva precej manj kuhane. V družini so se že navadili, da imam presne dneve, in takrat si pripravim za kosilo le skledo mešane solate. Dopoldne do kosila pijem sokove iz sadja in zelenjave, zvečer pa pojem le sadje. Na primer eno banano in pomarančo.«