Alter

Kilogrami kopnijo, moč se vrača

Jana
9. 4. 2010, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Lojze Peterle: Iz dnevnika 42-dnevnega posta (7). Tokrat o sestankih, namenjenih petju, dolenjskih avtoštoparkah in toplicah, kilogramih, ki jih ni več, obrednem požirku vina in plesu z Branko

»Posta se bojijo samo tisti, ki imajo o njem napačne predstave,« pravi Lojze Peterle. Prav te si prizadeva spreminjati in spodbuditi še koga, naj se odloči za zdravje, ne za bolezen. Lojzetu Peterletu je post pomagal v boju z rakom. Njegova izkušnja je zgovoren dokaz, da je post veliko več kot zgolj odpovedovanje hrani. O tem govori tudi njegova nova knjiga, dnevnik 42-dnevnega posta, ki ga je začel na prvi dan novega leta 2006. V Jani ekskluzivno objavljamo odlomke iz te, še neobjavljene knjige!

Petek, 13. 1. 06
Na ministrstvu za kulturo eden od sestankov za evropski muzej krasa. Na MOP pripravljajo preliminarno presojo predlaganih lokacij. Naravovarstveniki niso navdušeni nad našo izbiro. Težava je v tem, da je ključno merilo gostota kraških pojavov na ožjem kraju. Lokacija mora biti tudi privlačna in ne sme biti preblizu druge močne atrakcije. Vedno kadar posegamo v prostor, nekaj jemljemo, vprašanje pa je, kaj za to dobimo. Naš namen je, da bi kras dodatno uveljavili.
Ob desetih se s prvim možem holdinga Hidria E. S. pripravljava na evropski večer. Tudi nama se zgodi dodana vrednost, ko se strinjava, da bi skupaj z njim nastopila še njegova žena. Saj tudi delujeta kot družinsko podjetje. Veseli me njegova govorica o vrednotah in njegov pogled na podjetništvo. Postanem neučakan. Mislim, da bo močan večer.
Naslednji sestanek je namenjen petju. T. F. – stari pevski tovariš –, gospa G. iz Nemčije in … želijo pomoč pri projektu Europa cantat (Evropa poje). Kje pa, če ne v Sloveniji. Eno leto po našem predsedovanju EZ. Projekt ni poceni.
S Š. zapeljeva proti Dolenjski ob pol enih in pobereva na Rudniku tri avtoštoparke: dve Dolenjki in eno Belokranjico. Vse študirajo v Ljubljani, ena varstvoslovje. To besedo res slišim prvič in se o tem malo razgovorimo. Kljub taki debati ena od deklet pozabi rokavico.
Prva postaja na Dolenjskem so Šmarješke Toplice. Nepričakovano najprej srečam prijatelja J. z ženo, sinom in vnukom. Zamenjali so mu srčno zaklopko, vstavili srčni spodbujevalnik in mu okrepili optimizem.
Potem imava po več letih več kot zanimiv pogovor z dr. M. V Toplicah je razvil svoj postni program: tri dni priprave, sedem dni posta, tri dni posprave. Temeljit pregled prej in potem, dosežki ne samo pri kilogramih so zelo spodbudni. Uživam, ko mi razlaga nedavni primer angleškega bolnika s težkim diabetesom. Iz Toplic je odšel z nižjo težo, normalnim sladkorjem, brez potrebe po tabletah (med postom so mu povzročale hipoglikemijo) in z voljo, da dr. M. s svojo metodo seznani znance zdravnike.
S sogovornikom se dobro ujameva v pogledih glede preventive in moči kurativne medicine. Tudi glede ravnanja uradne medicine. Spregovoriva tudi nekaj besed o homeopatiji, teoriji informacijskega polja, zdravilcih ...
Po pogovoru me povabi na svež sok. Ob slovesu meniva, da bi bilo lepo, če bi se še dobivala. Imel sem vtis, da dr. M. nima veliko sogovornikov, po drugi strani pa sem prepričan, da dela prav. Poskušal bom govoriti s C., da bi njegovo zamisel o centru zdravja podprl.
Med odhajanjem lahko pozdravim še gimnazijskega prijatelja P. R. izpod Vesele gore. Njemu niso ničesar zamenjali. Prišel se je malo razplavat.
Da ne bo zamere, se odpeljem še v Dolenjske Toplice. K županu V. Strankarske zadeve.
Pred pogovorom z Novo Slovenijo imam še čas za skok na Kapitelj. S proštom L. večino časa namenimo pogovoru o postu. Pozdravim vedno zaposlene sestre.
Na regijskem odboru Nove Slovenije se pogovorimo o evropskih in domačih temah. Nagovarjam jih k trdemu predvolilnemu delu. F. K. bo kandidiral za župana. Gotovo še kdo drug z desne.
V kavarni pod Glavnim trgom so me po očetovi smrti redko videli. Takrat sem se po obiskih pri očetu redno ustavljal in politiziral s stalnimi obiskovalci. Največ političnega žara je kazal novomeški encikloped Z., zdaj v oskrbi v domu v Šmihelu.
Na svoj večer me je v Novo mesto povabil nekdanji mladi krščanski demokrat N. N. Večer duhovito uvede starosta dolenjskih pridelovalcev cvička Frelih iz Šentruperta. Med drugim pove, da se njegov oče ni vrnil iz internacije. Pozneje tvegam domnevo, da sta bila najina očeta mogoče skupaj v internaciji, le da se je naš jeseni 1943 peš vrnil iz italijanskega Reniccija. Dodam še, da so mojega starega očeta ubili Italijani v Klevevžu v ofenzivi leta 1942.
Vprašanja mojega izpraševalca niso preveč provokativna. Odgovarjam pretežno o preteklosti. V polni kavarni je precej starih demokrščanskih znancev, nekaj študentov in ljudi, ki jih še nisem srečal.
Frelih tako hvali modro frankinjo, da se odločim za obredni požirek. Zaradi antioksidantov. Pri tem mislim na dr. Kapša, ki je napisal dobro knjigo o vinu. Njegov nasvet glede zmernosti pri pijači sem upošteval več kot temeljito.
Sobota, 14. 1. 06
Počutje stabilno, tehtnica pokaže 78 kg. Torej sem v dveh tednih ob 8 kg.
Popoldne se odpravim spet na Jeprco. Sneg je trši, tudi več prog so pripravili. Uživam uro in pol. Škoda, da se tako predihati in preznojiti ne morem večkrat čez teden. Topla kad z jabolčnim kisom, sprostilna vaja in kratek spanec pred odhodom v Postojno.
Notranjski radio izbira politika leta. Letos zmaga Jelko Kacin. Sediva si nasproti. Pravim mu, da se je v Dražgošah po priročniku lotil Pahorjeve volilne baze.
Z Branko po dolgem času spet malo zapleševa, potem pa se potrudiva, da sva še isti dan doma.

 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste