© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Leskovška Salamiada - suha mesnina, zraven požirek vina ...


lokalno
Anton Hruševar
9. 5. 2017, 14.35
Posodobljeno
10. 05. 2017 · 09:36
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

dsc08436.jpg
Arhiv Lokalno.si
DSC08436
dsc08539.jpg
Arhiv Lokalno.si
dsc08694.jpg
Arhiv Lokalno.si
dsc08714.jpg
Arhiv Lokalno.si

Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem je v soboto pred vinsko kletjo Krško izvedlo že četrto leskovško salamijado z sloganom ''Praznik vina in kruha''. Tako kot pretekla leta so tudi letos sodniki pri ocenjevanju imeli veliko dela, saj je bilo potrebno oceniti 68 vzorcev salam, 21 špehovk, 19 klobas in 28 vzorcev slanine. Pri salamah se je ocenjeval zunanji izgled - (velikost, trdota, prileganje ovitka, plesen), vonj - (prijeten, uravnotežen, ki je značilen za domačo salamo), potem prerez - (razporeditev in velikost slanine, mozaik, povezanost ...) ter seveda okus, ki naj bi bil poln, zrel, uravnoteženo slan in začinjen.

Na sobotni Salamijadi so bili po nagovoru predsednika društva Jožeta Petkovška, predsednika KS Jožeta Olovca, podžupanje Ane Nuše Somrak in direktorja KZ Krško Janeza Živiča predstavljeni rezultati ocenjevan 4. Leskovške salamijade in seveda je sledila podelitev plaket in medalj. Najboljšo salamo je izdelal in zasedel prvo mesto Gašper Gorenc iz Vinice pri Šmarjeti, drugi je bil Milan Janežič iz Škocjana, tretji pa Rado Črtalič, Tržišče.

Pri suhih klobasah je bila najboljše ocenjen vzorec Janeza Dušaka iz Cerkelj ob Paki, drugi je bil Damjan Bizjak in tretji Branko Geč.

Najboljše ocenjena slanina je bila od DLSD z Leskovca pri Krškem, pri špehovkah pa je zmagal Gašper Gorenc - Šmarješke Toplice.

Na salamijadi je bil možen ogled in pokušina domačih izdelkov Aktiva Kmečkih žena Krško polje, katere so svojimi domačimi dobrotami prepoznavne tako v ožji kot širši okolici. Za konec pa, kot je še dejal predsednik DLSD, je društvo v preteklih letih z skupnimi močmi veliko postorilo, da zastopajo segment človeškega dela, predvsem, ker je ročno izdelana suha mesnina dobra, domača zraven pa se prileže še požirek vina, katerega z veliko mero znanja prideluje tudi Vinska klet Krško in njeni zadružniki.

Celotna prireditev, katero je povezovala Staša Kerin, je bila glasbeno obarvana s Kvintetom Dori in skupino M.J.A.V.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.