Domovina pistacije je v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu, najpogosteje jih najdemo v Turčiji, Grčiji, Siriji, Afganistanu in še kje. Uživanje teh oreščkov ima že kar dolgo tradicijo, ki sega v antične čase in stari Rim, kamor jih je prinesel rimski konzul iz Sirije. Med glavne izvoznice danes spada Iran, kjer naj bi rastlo celo drevo, staro več kot 700 let. Preverimo še hranilno vrednost pistacije. Izpostaviti velja visoke vrednosti vitaminov B6 in K, pa tudi mineralov, kot so tiamin, baker, mangan, kalij, magnezij in železo. Vsebuje tudi antioksidante in fitosterole.
Pomoč srcu in ožilju
V eni od raziskav, v kateri so udeleženci pistacije uživali več kot tri tedne, in sicer je delež tega živila predstavljal skoraj tretjino njihove prehrane, so ugotovili, da se je raven slabega holesterola pri udeležencih v tem času znižala za 14 odstotkov. Nedavna raziskava je potrdila tudi, da se ob uživanju pistacij zmanjša vnetje krvnih žil. Za to naj bi bila odgovorna večja vsebnost luteina, antioksidanta, ki nas ščiti pred slabim holesterolom; ta je škodljiv tudi zato, ker povečuje verjetnost bolezni srca in ožilja.
Vir antioksidantov
Pistacije vsebujejo tudi vitamina A in E, ki sta prav tako pomembna pri uravnavanju vnetij v telesu. Pri tem naj povemo, da je vnetje sicer prva faza celjenja, a če telesu primanjkuje antioksidantov, vnetni procesi poškodujejo tkiva, namesto da bi se ta zacelila. Če posegamo po hrani, ki je bogata z vitamini in minerali, bomo tako uspešno okrepili zdravje.
Optimalno delovanje živčnega sistema
Pistacije so bogate tudi z vitaminom B6, ki ga potrebujemo za normalno delovanje živčnega sistema. Ima pomembno vlogo pri sintezi cisteina, ki pripomore k sproščanju energije pri presnovi beljakovin in glikogena ter k nastajanju rdečih krvnih celic. Skrbi za krepitev imunskega sistema ter zmanjšuje utrujenost in izčrpanost.