Ljudsko zdravilstvo je od nekdaj uporabljalo zelišča in rastline za zdravljenje, saj drugega niso poznali. Danes pa se vse bolj zanašamo na farmacevtsko industrijo in uradno medicino, tudi pri blažjih težavah, ki bi samodejno minile. Vendar je znanstveno dokazano, da so zdravilna zelišča pri manjših težavah enako ali celo učinkovitejša kot industrijski farmacevtski izdelki. Predvsem so ob pravilni uporabi brez stranskih učinkov ekološka in cenejša.
Žajbljevi bomboni
Sestavine: 3 g svežih žajbljevih listov, 40 g sladkorja, 1 žlička masla. Priprava: Sveže žajbljeve liste operemo in na drobno narežemo. Sladkor stresemo v ponev, dodamo žličko masla in na zmernem ognju mešamo, dokler sladkor ne karamelizira. Ponev odstavimo s štedilnika in v karameliziran sladkor dodamo na drobno narezan žajbelj. Vse skupaj dobro premešamo. Pripravljeno maso vlijemo v modelčke in počakamo, da se strdi.
Sladki kandirani ingver
Sestavine: 300 g svežega ingverja, 200 g kristalnega sladkorja, 100 ml vode. Priprava: Ingver olupimo in narežemo na pet milimetrov debele kocke. V kozico damo ingver in nalijemo toliko vode, da ga prekrije. Kuhamo na zmernem ognju 20 minut in nato precedimo. V drugo kozico nalijemo 100 mililitrov vode in dodamo kristalni sladkor. Ko voda zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 20 minut, da dobimo sladkorni sirup. Ob tem ves čas mešamo. V pripravljen sirup dodamo kuhan ingver. Sestavine mešamo na zmernem ognju še 20 minut. Pripravljeni ingver razporedimo na papir za peko in počakamo, da se ohladi. Nato ga posujemo s kristalnim sladkorjem.
Malinovi bomboni z meto
Sestavine: pol litra sladke smetane, 5 g malinove kaše, sveži lističi melise, 50 g sladkorja, 1 žlička masla, vaniljev sladkor, sladkor v prahu, 1 žlička medu. Priprava: Sladko smetano, na drobno narezano meliso in pripravljeno malinovo kašo v kozici zavremo. Pripravljenim sestavinam dodamo žlico vaniljevega sladkorja, žličko masla in medu ter vse skupaj na zmernem ognju kuhamo 20 minut. Sestavine ves čas mešamo. Pripravljeno zmes za bombone vlijemo v modelčke in počakamo, da se ohladi. Na koncu bombone posujemo s sladkorjem v prahu.
Zelišča
Pri manjših, običajnih zdravstvenih težavah so enako ali celo učinkovitejša kot industrijski farmacevtski izdelki, še posebno pri zdravljenju otrok.
Zoper kašelj
60 g suhih listov črne mete, 800 g rjavega sladkorja, 20 kapljic eteričnega olja evkaliptusa in prav toliko olja čajevca. Iz listov črne mete skuhamo čaj, dodamo sladkor in segrevamo do 150 stopinj. Nato dodamo eterična olja. Maso ohladimo, oblikujemo kroglice ter jih polagamo na povoščen papir, kjer naj se strdijo.