Uporabno

Brinove jagode za okus in telesno vzdržljivost

Mare Koren
13. 11. 2022, 17.48
Deli članek:

Ste vedeli, da so jih stari Grki uporabljali v medicinske namene, še preden se je začela njihova uporaba v kulinariki? Koristili so jih za vzdržljivost.

Dreamstime
Brinove jagode so pogosta začimba v severnih in skandinavskih kuhinjah.

Danes brinove jagode uporabljamo predvsem kot začimbo, najpogosteje v severnih in skandinavskih kuhinjah, sicer pa je brin v zadnjih letih zanimivejši predvsem zaradi povečanega povpraševanja po ginu, a o tem kdaj drugič. Brinove jagode uporabljajo tudi za številne kozmetične izdelke; šminke, maskare, balzame za lase, peneče in oljne kopeli.

Vir vitaminov in eteričnih olj

V drobnih brinovih jagodah najdemo bogastvo vitamina C in vitaminov B. Bogate so z različnimi smolami, eteričnimi olji, čreslovino, sladkorji, flavonoidi, pektinom, solmi, kislinami, kalcijem in še bi lahko naštevali. Imajo visoko hranilno moč, odlične diuretične lastnosti, nepogrešljive so pri težavah s prebavo, ugodno vplivajo na dihala in so priporočljive celo za diabetike. Brin oziroma brinove jagode so tako uporabne kot začimba, zdravilo in celo kot razkuževalno sredstvo.

Naravni diuretik

Zeliščarji priporočajo uporabo brinovih jagod pri težavah z odvečno vodo, saj so odličen diuretik. Vsebujejo tudi številne zeliščne formule, ki so namenjene zdravljenju okužb mehurja, olje v njih pa povečuje stopnjo ledvične filtracije, s čimer se poveča pretok urina, kar pa prispeva k izpiranju bakterij in mehurja.

Uživanje posušenih jagod poveča tudi volumen urina in preprečuje izgubo elektrolitov. Njihova velika prednost so tudi antiseptične lastnosti, ki odstranjujejo toksine iz telesa in spodbujajo telo pri boju proti okužbam. Pozitiven vpliv imajo na prebavo, saj povečujejo pretok prebavnih tekočin, zmanjšujejo napenjanje in želodčne krče. Primerne so tudi za lajšanje bolečin in vnetij, povezanih z revmo ali artritisom.

V času prehladov

Številni zeliščarji brinove jagode priporočajo v času prehladov, saj se z njihovim uživanjem uspešno bojujemo proti bakterijam, odgovornim za nastanek pljučnice. Pomagajo pri zdravljenju astme in gonoreje ter delujejo proti bakteriji Staphylococcus aureus, ki je odporna proti antibiotikom, z njo pa se najpogosteje okužimo v bolnišničnem okolju.

Dreamstime
Nepogrešljive so pri težavah s prebavo.

Brinovo olje

Uporablja se za inhaliranje, uživanje in masiranje. Odpira zamašene dihalne poti, blaži bronhitis in astmo ter deluje antiseptično. Pomaga tudi pri bolečinah v hrbtenici, križu in sklepih.

Odsvetovana uporaba 

Brin ni primeren za ljudi, ki trpijo za ledvičnimi boleznimi, in za nosečnice. Brinovo olje pa je odlično za masiranje trebuščkov dojenčkov, saj odpravlja želodčne krče in kolike. Poudarek: Uživanje brinovih jagod pozitivno vpliva na prebavo in zmanjšuje želodčne krče. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste