Zdravilo in začimba

S timijanom nad jesenski prehlad in trebušno virozo

Mare Koren
31. 10. 2022, 13.56
Deli članek:

Sivi in muhasti jesenski dnevi bodo iz marsikaterega nosu privabili »svečko«. Da bi se zaščitili pred prvimi jesenskimi obolenji, poiščite zdravilo z domačega vrta.

Profimedia
Timijan lahko strižemo vse leto. Zmeraj uporabljamo zgornje dele in cvetove.

Timijan običajno uporabljamo v kulinariki, a je še kako koristen tudi v zdravilne namene. Velja za močno, vendar preprosto zelišče, ki ga lahko uporabite pri razstrupljanju. Je tudi odličen spodbujevalec imunskega sistema, saj spodbuja nastajanje eritrocitov ter povečuje odpornost proti virusom in bakterijam.

Vonj po limoni

Timijan ali materino dušico poznamo v obliki grmičkov, ki lahko zrastejo tudi pol metra visoko. Stebla so olesenela, listi pa ozki, dlakasti in temno zelene barve. Že maja preseneti z rožnatimi cvetovi, ki ostanejo vse do pozne jeseni. Po vonju spominja na limono, medtem ko je svež po okusu grenak. Če obiramo vrtni timijan za sprotno uporabo, zmeraj režemo liste in zgornje dele poganjkov, medtem ko pri poljskem nabiramo celo cvetočo zel.

hipno-diploma, hipnoza

Zanimivosti

Priložnost: V štirih dneh brezplačno do hipno diplome - delavnica, ki vas bo navdušila!

Svež ali sušen

Obrezujemo ga lahko vse leto, a največ koristnih spojin vsebuje maja, tik pred cvetenjem. Če ga ne bomo takoj porabili, ga lahko zvežemo v šopek in obesimo na temno ter zračno mesto, kjer se bo v dobrem tednu dni posušil. Sušimo ga lahko tudi v sušilniku, a pazimo, da temperatura ne presega več kot 40 stopinj Celzija, sicer bomo zmanjšali količino eteričnega olja.

Preženimo prehlad

Timijan je izjemno učinkovit v času prehladov in trebušnih viroz. V zdravilne namene ga uporabljamo posušenega, v obliki čajev ali poparkov. V času trebušnih viroz in obolenj ga uporabljamo sedativno in preventivno, saj ima takojšnjo razkuževalno moč, enako koristen je tudi v času prehladnih stanj, pri okužbah dihal, astmi, oslovskem kašlju, pljučnici … V obliki čaja, ki ga pripravite iz žličke posušenega timijana in 350 mililitrov vrele vode, ga uživajte največ štirikrat dnevno, pred jedjo.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost