Timijan običajno uporabljamo v kulinariki, a je še kako koristen tudi v zdravilne namene. Velja za močno, vendar preprosto zelišče, ki ga lahko uporabite pri razstrupljanju. Je tudi odličen spodbujevalec imunskega sistema, saj spodbuja nastajanje eritrocitov ter povečuje odpornost proti virusom in bakterijam.
Vonj po limoni
Timijan ali materino dušico poznamo v obliki grmičkov, ki lahko zrastejo tudi pol metra visoko. Stebla so olesenela, listi pa ozki, dlakasti in temno zelene barve. Že maja preseneti z rožnatimi cvetovi, ki ostanejo vse do pozne jeseni. Po vonju spominja na limono, medtem ko je svež po okusu grenak. Če obiramo vrtni timijan za sprotno uporabo, zmeraj režemo liste in zgornje dele poganjkov, medtem ko pri poljskem nabiramo celo cvetočo zel.
Svež ali sušen
Obrezujemo ga lahko vse leto, a največ koristnih spojin vsebuje maja, tik pred cvetenjem. Če ga ne bomo takoj porabili, ga lahko zvežemo v šopek in obesimo na temno ter zračno mesto, kjer se bo v dobrem tednu dni posušil. Sušimo ga lahko tudi v sušilniku, a pazimo, da temperatura ne presega več kot 40 stopinj Celzija, sicer bomo zmanjšali količino eteričnega olja.
Preženimo prehlad
Timijan je izjemno učinkovit v času prehladov in trebušnih viroz. V zdravilne namene ga uporabljamo posušenega, v obliki čajev ali poparkov. V času trebušnih viroz in obolenj ga uporabljamo sedativno in preventivno, saj ima takojšnjo razkuževalno moč, enako koristen je tudi v času prehladnih stanj, pri okužbah dihal, astmi, oslovskem kašlju, pljučnici … V obliki čaja, ki ga pripravite iz žličke posušenega timijana in 350 mililitrov vrele vode, ga uživajte največ štirikrat dnevno, pred jedjo.