Še v stari Grčiji so hruške veljale za izjemno zdravo živilo. Homer jih je imenoval celo darilo bogov, ki nahrani in obenem zdravi. A danes jih ob veliki ponudbi eksotičnega sadja velikokrat spregledamo ali celo pozabimo nanje. Morda vas bodo naslednji razlogi prepričali, da si jih boste privoščili večkrat.
Zdravijo zaprtje in preprečujejo raka
Kot smo že omenili, hruške poleg številnih vitaminov vsebujejo velik delež vlaknin, ki jih sicer v vsakodnevni prehrani pogosto zaužijemo premalo. Večina vlaknin v hruškah spada med netopne polisaharide, ki poskrbijo, da hrana lažje preide skozi črevesje. Pomagajo pri izločanju prebavnih sokov in posledično zmanjšujejo tveganje za nastanek različnih prebavnih težav, med drugim zaprtja. Vlaknine v hruški tudi varujejo debelo črevo pred škodljivimi prostimi radikali in tako zmanjšajo tveganje za nastanek raka debelega črevesa.
Zaščita pred možgansko kapjo
Ne glede na to, da se odstotek tako srčnih kot možganskih kapi v zadnjih letih zmanjšuje, lahko poskrbimo za dodatno preventivo. Strokovnjaki so ugotovili, da lahko srčno in možgansko kap preprečimo že z rednim uživanjem ene hruške na dan. Te so namreč bogate z vlakninami, ki pomagajo ohranjati zdravje srca, ugodno pa vplivajo tudi na krvni tlak in raven slabega holesterola.
Energija za ves dan
Ste vedeli, da z eno hruško zaužijete 15 odstotkov priporočene dnevne količine bakra?
Gre za mineral, ki nam pomaga ohranjati zdravje živčnega sistema in povečuje mentalno moč. Hruške so tudi bogate z glukozo in fruktozo, kar bo pomagalo zagotoviti dovolj energije za ves dan. Pri zajtrku tako ne pozabite na hruške. Uredili boste prebavo, pridobili energijo in nahranili možgane.
Ozimnica
Za ozimnico si priskrbite hruške čim bolj pozne sorte, saj se bodo te v kleti obdržale najdlje. Primeren način shranjevanja je tudi sušenje. Zrele sadeže narežite na krhlje in jih sušite v pečici pri 50 stopinjah Celzija.
Še nezrele?
Če ste manj zrele hruške nabrali na zalogo, bodo v bližini zrelega jabolka in banane dozorele v nekaj dneh. Lupina bo hitreje porumenela, meso pa bo postalo mehkejše.