Zdravje

Že z majhnimi spremembami lahko uredite prebavo

M.Z.
14. 2. 2022, 09.24
Posodobljeno: 14. 2. 2022, 09.25
Deli članek:

Urejena prebava se nam zdi samoumevna dokler naše odvajanje ni več redno. Takrat se zavemo kako dragocena je, saj zaprtost, tiščanje in zbadanje v črevesju slabo vplivajo na naše zdravje in počutje. Do popolnega olajšanja in urejene prebave pa vas lahko pripeljejo že majhne spremembe oziroma naravne rešitve.

Več tekočine in gibanja

Od jutra do večera je dobro, da skrbimo za dovoljšen vnos tekočine. Priporoča se vsaj dva litra na dan. Odsvetuje pa se pitje med jedjo, saj to upočasni prebavo. Pijmo navadno vodo ali zeliščne čaje. Izogibajmo se gaziranim pijačam, kavi, energijskim napitkom in alkoholu. Za urejeno prebavo je pomembno redno gibanje. S sprehodom v naravi, hitro hojo ali tekom bomo razmigali tudi prebavila.

Spremenite prehranske navade

Če imamo porušeno prebavo zaradi nezdravih prehranskih navad, je dobro, da te čimprej spremenimo. V svoj jedilnik vnesimo več rednih in manjših obrokov, ki naj vsebujejo zdrava živila. Eden izmed ključnih korakov do vaše urejene prebave je, da zaužijemo zadostno količino vlaknin. Ker pa vlaknin s hrano v telo vnesemo premalo, si lahko pomagamo z naravnimi zelišči.

Zelo učinkovite so lupine semen indijskega trpotca oz. psiliuma, ki vsebujejo izredno veliko vlaknin – kar 70 gramov na 100 gramov izdelka. Ko vlaknine zaužijemo, te v črevesju nabreknejo in ustvarijo želatinasto snov, ki zaradi svojega volumna nežno čisti stene črevesja. Vse obloge, ki so se leta nabirale v prebavnem traktu, se bodo izločile. Črevesju s tem omogočimo idealne razmere za razmnoževanje dobrih bakterij, ki skrbijo za učinkovito prebavo in onemogočajo rast slabih bakterij in kandide, ki nam večkrat povzročajo neprijetne težave. Če psilium poleg tega vsebuje še dodan sok slive, ki velja za ljudsko rešitev za urejeno prebavo, pa še toliko bolje.

Dreamstime
Zelo učinkovite so lupine semen indijskega trpotca oz. psiliuma, ki vsebujejo izredno veliko vlaknin – kar 70 gramov na 100 gramov izdelka.

Hrano dobro prežvečite

Pomembno je, da hrano tudi temeljito prežvečimo. Z grizenjem namreč hrano fizično razgradimo, pri tem pa se izločijo prebavni encimi, ki skrbijo za urejeno prebavo. Naj postane uživanje obrokov obred, jejmo počasi in umirjeno. S takim načinom hranjenja pride v telo manj zraka, s tem pa preprečimo napihnjenost po obroku.

Ne ignorirajte signala

Ko začutimo, da bi morali opraviti veliko potrebo, to velikokrat, zaradi različnih dejavnikov, preložimo na točko v dnevu, ko bomo imeli čas, kar pa za prebavo ni zdravo. Poslušajmo svoje telo in črevo čim prej izpraznimo. Enako velja za praznjenje zraka iz črevesja oziroma za vetrove.

Recite stresu stop

Pogost dejavnik za nastanek prebavnih težav je lahko tudi stres. Zaradi stresnih situacij smo lahko po eni strani tudi več dni zaprti, po drugi pa lahko naša prebava dobesedno ponori. Kadar smo nemirni in živčni, se poleg želodca skrči tudi črevesje. To upočasni prebavo in povzroči napenjanje. Dolgoročno pa lahko nenehen stres povzroči tudi resnejše prebavne motnje. Zato poskrbimo, da bomo obvladovali stresne situacije in poskrbeli za sprostitev uma in telesa.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste