ZMANJŠEVANJE MIŠIČNE MASE

Brez C-vitamina mišice telesa hitreje oslabijo

Mojca Kopriva
16. 12. 2021, 21.32
Deli članek:

Vitamin C je eden najpomembnejših vitaminov. Splošno znano je, kako pomembno vlogo igra pri krepitvi imunskega sistema in tvorbi kolagena.

Dreamstime
Starejši ko smo, bolj naj bi bil vitamin C pomemben za ohranjanje mišične mase.

Skrb za to, da zaužijemo dovolj vitamina C lahko pomaga našemu organizmu, da se lažje ubrani pred patogenimi mikroorganizmi, hkrati pa s tem prispevamo k upočasnitvi procesa staranja kože. Ker velja vitamin C za enega najmočnejših antioksidantov, lahko z njegovo pomočjo zmanjšamo nevarnost za številne kronične bolezni. Po drugi strani pa obstajajo tudi manj znani pozitivni učinki vitamina C. Sodeč po študiji, ki je bila nedolgo nazaj objavljena v reviji The Journal of Nutrition, naj bi bil namreč vitamin C zelo pomemben tudi za preprečevanje izgube mišične mase, kar je sicer težava, ki postaja vse bolj pereča s staranjem.

Obširna raziskava

V omenjeni študiji so analizirali podatki, ki so jih dobili v okviru raziskave, povezane z rakom in prehrano. Šlo je za raziskavo, v katero je bilo vključenih kar približno 13.000 ljudi. Tokrat so se raziskovalci osredotočili predvsem na povezavo med vitaminom C in skeletno mišično maso, in sicer pri populaciji, stari od 42 do 82 let. Zanimalo jih je, ali obstaja medsebojna povezava med večjim vnosom vitamina C in zmanjšano verjetnostjo za naglo izgubljanje mišične mase s staranjem.

Ugotovitve raziskovalcev

Ekipa raziskovalcev, ki jo je vodila dr. Alisa Welch, profesorica nutricionistične epidemiologije, je ugotovila, da so imeli tisti, ki so uživali večje količine vitamina C, tudi manj težav s hitrim zmanjševanjem mišičnem mase. Tako so avtorji študije sklenili, da bi morali postajati z leti vedno bolj pozorni na to, da zaužijemo dovolj vitamina C – najbolje s pomočjo hrane, po potrebi pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili.

Osnova je redna telovadba

Postopno zmanjševanje mišične mase seveda ni zgolj estetska težava, ampak lahko poveča nevarnost za številne resne zaplete. Oseba lahko postane tako praktično povsem nemobilna in odvisna od drugih. Po dopolnjenem 50. letu starosti naj bi postalo pospešeno izgubljanje skeletne mišične mase še posebej očitno. Tako naj bi po 50. letu vsako leto izgubili približno en odstotek mišične mase. A kot vse kaže, obstaja preprost ukrep, s katerim lahko ta proces upočasnimo – in sicer oskrba telesa z zadostnimi količinami vitamina C. Seveda pa je osnova redna telovadba. Za to, da bi sploh lahko razmišljali, kako zaščititi mišice, jih morate najprej zgraditi.

Hrana z vitaminom C

Naše telo vitamina C, ki je znan tudi kot askorbinska kislina, ne more tvoriti samo, zato je nujno vnašanje. Praviloma sicer ni potrebna uporaba prehranskih dopolnil, saj povsem zadošča pestra prehrana.

Zmanjšano tveganje za osteoporozo

Pri starostnikih naj bi bil vitamin C obenem pomemben tudi zaradi dejstva, da lahko pomaga zmanjšati nevarnost za osteoporozo, kar je bilo potrjeno z obsežno metaanalizo raziskav, ki so nastale v obdobju zadnjih dvajsetih let. Omenjena metaanaliza je bila objavljena v reviji Nutrients. Pozitivni učinki vitamina C na kosti naj bi bili povezani s tem, da gre za vitamin, ki spodbuja nastajanje kolagena, hkrati pa gre za vitamin, ki naj bi pripomogel k povečevanju mineralne gostote kosti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste