Jesenski dnevi so precej nestanovitni in precej hitro staknemo kak prehlad oziroma, če že drugega ne, imamo boleče grlo ali poln nos. Seveda ne posegamo takoj po zdravilih, temveč se za začetek poskušamo pozdraviti sami, z domačimi pripravki, ki so jih pripravljale že naše babice. V tem času ne pozabite tudi na tekočino, ki je poglavitna za našo regeneracijo in čim hitrejše okrevanje. Mi pa vam ponujamo nekaj odličnih domačih receptov za krepitev odpornosti, ki bodo pomagali, da hitro premagate vsak prehlad.
Karamelno žajbljevo mleko
Napitek se pogosto uporablja pri vnetem grlu, ustnih aftah in tudi pri močnem kašlju, naj gre za suh ali dražeč kašelj ali kašelj z izpljunkom. Žajbelj deluje antibakterijsko in je tako nepogrešljiv, medtem ko bo karamelno mleko pripomoglo k izločanju sluzi, ki se je nakopičila v pljučih.
Sestavine: 1 žlica sladkorja, 2 dcl mleka, nekaj listov žajblja.
Priprava: V manjši skodelici segrevamo sladkor, dokler ne karamelizira. Nato lonček odstavimo in vanj previdno zlijemo zavreto mleko. Vrnemo na ogenj in mešamo, da se sladkor raztopi. Dodamo še žajbelj in počakamo, da napitek zavre. Odstavimo in pustimo počivati 10 minut. Mleko nato precedimo in ga še vročega po požirkih počasi popijemo. Uživamo pred spanjem, saj bo to pomirilo kašelj.
Zlato mleko
Zlato mleko je zdravilni napitek, ki se predvsem v zadnjih letih pogosto uporablja. V ajurvedski medicini ga uporabljajo za zdravljenje številnih težav, deluje tudi proti vnetju sklepov, krepi vezivno tkivo in pomaga pri nevroloških težavah. Ugodno deluje tudi na prebavni sistem in krepi imunsko odpornost.
Sestavine: 250 ml mleka, 0,5 žličke kurkumine paste ali 0,5 žličke kurkume, 1 žlička kokosovega masla, 1 žlička medu.
Priprava: V kozico zlijemo mleko in počasi segrevamo, da postane toplo. Vmešamo kokosovo maslo in dodamo kurkumo ter mešamo toliko časa, da se povsem razpusti. Pazimo, da ne zavre. Nato odstavimo in primešamo še žličko medu ter še vroče pijemo po požirkih.