Koristne sestavine

S sezamovimi semeni do boljšega zdravja

Z.F.
8. 3. 2020, 14.33
Deli članek:

Se tudi vi sprašujete, kje bi uporabili sezamova semena, a jih na trgovinskih policah vse pogosteje srečujete? Sezam v naši kuhinji ni pogost, a je izjemno zdrav, prav tako pa jedem daje prijeten okus.

Profimedia
V sezamovih semenih najdemo sestavine, ki pomagajo stabilizirati krvni sladkor.

Povsem prav ste prebrali. Čeprav drobna bela semena na prvi pogled ne obljubljajo nič posebnega, pa nosijo v sebi številne zdravju koristne lastnosti. Sezamova semena v svoji majhnosti skrivajo številne zdrave maščobe ter minerale. Zdravniki jih svetujejo predvsem tistim, ki imajo previsok holesterol ali krvni tlak.

Razgrajujejo maščobne kisline

V sezamovih semenih najdemo ogromno bakra in mangana, prav tako pa so dober vir kalcija, magnezija, železa, fosforja, cinka in še bi lahko naštevali. Odlikuje jih še precejšnja vsebnost vitamina B1 in E, pa fitinska kislina, ki se nahaja v vlaknatih delih semen, med drugim pa tudi v polnovrednih žitih in stročnicah. V semenih najdemo tudi lignane, snovi, ki vplivajo na razmerje maščob v krvi ter pomagajo stabilizirati krvni sladkor. Spodbujajo tudi porabo podkožnega maščevja, saj aktivirajo številne jetrne encime, ki razgrajujejo maščobne kisline. Pomagajo pa zniževati tudi raven holesterola. Semena so bogata tudi z beljakovinami, v njih pa najdemo tudi mononenasičene in polinenasičene maščobne kisline.

Semena in olje, nepogrešljiva v kulinariki in kozmetiki

Pri nas poznamo predvsem semena belega in črnega sezama, pa tudi olje in sezamovo pasto, imenovano tahini. Sezamova semena lahko uporabimo pri pripravi solat, ko jih nežno popečemo, da začnejo prasketati. Nepogrešljiva so pri peki kruhovskih izdelkov, kjer jih lahko dodajamo k testu ali pa jih posujemo po kruhu, štručkah in drugih izdelkih. Dodajte jih tudi k jutranjemu smutiju ali pa jih posujte po juhi, kjer bodo poskrbela za čudovit oreščkast okus in okras. Pogosto jih boste srečali tudi pri paniranjih z drobtinami. Sezamovo olje je primerno za pripravo vseh vrst hladnih jedi, prav tako pa pri kuhanju, pečenju, dušenju in cvrenju. Nikakor ne smemo pozabiti omeniti tudi, da se olje uporablja v kozmetični industriji, kjer je pogosta sestavina šamponov in olj za lase. Najdemo ga tudi v sredstvih proti prhljaju, sončnih kremah, milih in regeneratorjih. Poleg številnih antioksidantov, ki varujejo celice pred prehitrim staranjem, olje odlikuje tudi lecitin, ki kožo mehča, lase pa naredi voljne in sijoče. Ima tudi antibakterijski, protiglivični, antivirusni in protivnetni učinek, zato je primeren tudi za aknasto in občutljivo kožo.

Estrada

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

6 romana krajncan
Uživa v svoji vlogi

Družina pevke Romane Kranjčan se je razveslila še ene deklice

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču