NASITEN OBROK ZDRAVJA

Najstarejše žito je naravni antibiotik

Z.F.
16. 11. 2019, 15.02
Deli članek:

Kdaj ste si nazadnje pripravili obrok iz okusnega prosa? Eno prvih žit, ki smo jih Evropejci prinesli iz Kitajske, ni zgolj izjemno nasitno, temveč tudi zelo zdravo, zato bi se na naših jedilnikih moralo pojaviti večkrat.

Dreamstime
Proso v želodcu povzroča alkalno reakcijo, zaradi česar je odlično za ljudi z želodčnimi težavami.

Najnovejše raziskave, ki so jih potrdili znanstveniki, dokazujejo, da velja proso za eno prvih žit, ki smo jih Evropejci prinesli iz Azije, natančneje iz Kitajske, še veliko pred tem, ko je obstajala svilna pot. Proso so v Evropi omenjali že dva tisoč let pred našim štetjem. Takrat je veljalo predvsem za žito, ki zelo hitro zraste ter omogoča preskrbljenost in nasitnost. Rastna doba od vzklitja do obiranja je v ugodnih razmerah 40 dni, kar je kmetom omogočalo, da so na enem polju v rastni sezoni lahko posadili več posevkov.

Hranilna vrednost

V 100 gramih prosa najdemo skoraj 10 gramov beljakovin, štiri grame maščob in 70 gramov ogljikovih hidratov. Preostalo tvorijo zdravju koristne snovi in minerali, predvsem velik delež fosforja, magnezija, kalija, železa, kalcija in vitaminov skupine B.

Tako zdravilci kot številni prehranski strokovnjaki proso visoko cenijo. Uravnava črevesno floro in pospešuje odvajanje vode iz telesa. Ugodno vpliva na vid, lase in nohte. Že samo 10 gramov semena vsebuje dnevno količino številnih mineralov, ki jih naš organizem potrebuje za normalno delovanje. Proso vsebuje tudi silicijevo kislino v topni obliki, ki jo lahko naše telo izkoristi. Pomembna je za zobno sklenino, trdnost nohtov in prožnost las.

Dreamstime
Zaradi izjemno hitre rasti je bilo proso idealno živilo, ki je rešilo številna lačna usta.

Primerno živilo za ljudi s celiakijo

Proso ne vsebuje glutena, zato je dobrodošlo pri bolnikih s celiakijo. Prav tako ga priporočajo bolnikom, ki trpijo za prebavnimi in želodčnimi težavami, saj v želodcu povzroča alkalno reakcijo. Ker vsebuje veliko beljakovin in esencialnih aminokislin, je proso primerno tudi za vegetarijance in vegane. Redno uživanje pa dokazano izboljšuje vid in je izjemno učinkovito pri ljudeh s kožnimi težavami, ki so povezane z alergijami. Uporabljamo ga tudi v času odstavljanja od dojenja, v obliki kosmičev in moke. Strokovnjaki so ugotovili, da je proso koristno pri modernem človeku, saj spodbuja proces toplote prek maščob, ki jih vsebuje, in je pomembna zaščita pred hudimi boleznimi, kot sta skleroza in rak. Pravijo tudi, da je v sodobnem svetu in ljudeh moten proces dovajanja toplote v organizem zaradi strahu, kompleksa manjvrednosti, pomanjkanja navdušenja in nizke telesne aktivnosti, ki jo proso spodbuja in vrača.