PREPREČITEV BOLEZNI

Namesto antibiotikov raje izberite jogurt

Zoran Franc / Novice Svet24
24. 2. 2018, 12.02
Posodobljeno: 24. 2. 2018, 14.59
Deli članek:

Če ne drugače skrbite za svoj imunski sistem, jejte vsaj jogurt. Z njim že stoletja odganjajo bolezni, saj ubija in onesposablja bakterije, pospeši dejavnost ubijalskih celic in nastajanje protiteles.

Dreamstime
2-krat hitreje v času driske deluje jogurt kot sintetični antibiotiki.

Mnogim raziskovalcem je uspelo dokazati, da ima jogurt takšen zdravilni učinek kot antibiotiki. Skrivnost je predvsem v številnih bakterijah, ki jih vsebuje jogurt in ugodno vplivajo na imunski sistem, res pa je tudi, da jogurt zmanjša delovanje antibiotikov.

Moč živih bakterij

Jogurt ima visoko prehransko vrednost – vsi mlečni izdelki so bogati s kalcijem, toda samo jogurt, ki vsebuje žive bakterijske kulture, učinkuje vsestransko zdravilno. Živ jogurt ni toplotno obdelan, pripravljen je z gojenjem bakterij v mleku. Še posebej pomembna je kultura Lactobacillus acidophilus. Zato se je na trgovinskih policah pametno ozreti po tako imenovanih probiotičnih izdelkih, z malo maščobe, naravnih ali z dodatkom sadja.

Mikroorganizmi v probiotičnih jogurtih uravnavajo bakterijsko ravnovesje v ustni votlini ter tako zavirajo bakterijske okužbe in razvoj zadaha. 

Klinična raziskava

Redno uživanje jogurta zmanjša ogroženost z gastroenteritisom in vaginalnimi vnetji. Nekatere vrste bakterij iz jogurta se zoperstavijo bakterijam, ki povzročajo zastrupitve s hrano, okužbe sečnih poti in nekatere oblike čira na želodcu. Jogurt pospeši okrevanje po driski. V kliničnih poskusih so otroci, ki so okrevali po driski, jedli jogurt. V treh dneh jih je brez antibiotikov okrevalo dvakrat toliko kot tistih, ki so dobivali samo antibiotike. Jogurt pomaga obnoviti črevesno mikrofloro, kar pomeni, da okrepi sposobnost telesa za boj z okužbo in drisko. Živ jogurt, pripravljen z Lactobacillus adicophilus, spodbuja telesne celice za boj proti škodljivim bakterijam, pa tudi izločanje gama-interferona, snovi s protivirusnim delovanjem.

Napitki iz jogurta

Živ kefir, kumis in yakult so mlečne pijače z bakterijsko kulturo in enakimi terapevtskimi učinki, vendar so manj uporabne pri kuhanju. Jogurt je odličen dodatek juham in omakam, vendar ga raje dodajte tik pred serviranjem, da ne uničite koristne kulture. Navadni jogurt lahko začinite s semeni kumine in sladkim sadjem.