Mlade bučke, tiste podolgovate zelene ali okrogle, pa tudi vse druge vrste, so
odlične za pripravo okusnih, lahkih in zdravih poletnih jedi. Nežen okus bučk se odlično ujema z drugimi vrstami zelenjave, različnimi vrstami mesa in suhih mesnin, pa tudi z ribami in morskimi sadeži, zato lahko brez težav rečemo, da je jedi z bučkami nešteto.
RIŽOTA Z BUČKAMI IN RAKCI
Sestavine za štiri osebe: 4 mlade bučke, 1 ali 2 mladi čebulici, 150 g rakovih repkov, 2 žlici olja, 1 dl belega vina, 2/3 skodelice (200 g) dolgozrnatega riža, sol in poper.
Priprava: Bučke narežemo na kolobarje, čebulici zrežemo. V posodi na olju na hitro popražimo čebulico in rakce, malo posolimo in popramo. Ko se čebulica zmehča (ne sme porumeneti), prilijemo vino, premešamo in počakamo, da vino izpari. Nato dodamo riž in kolobarčke bučk, premešamo, prilijemo 1,5 skodelice vode in primešamo še približno pol žličke soli. Počakamo, da zavre, nato na zmernem plamenu pokrito kuhamo približno 12 minut oziroma tako dolgo, da se riž skuha.
BUČKINA JUHA S PARMEZANOM
Sestavine za štiri osebe: 6 zelo mladih bučk, 1 mlada čebulica ali pol bele čebule, žlica masla, žlica oljčnega olja, sol in poper, 1 posodica zelenjavne ali čiste kokošje jušne osnove (ali 1 jušna kocka), 2 do 4 žlice nastrganega parmezana.
Priprava: Čebulo sesekljamo, štiri bučke narežemo na kolobarje, dve pa naribamo. V posodi segrejemo olje in stopimo maslo, dodamo čebulo, mešamo in pražimo le toliko časa, da se zmehča, a ne porumeni. Nato dodamo narezane in naribane bučke, solimo in popramo po okusu. Premešamo in malo popražimo, prilijemo liter vroče vode, dodamo jušno osnovo ali kocko, zavremo in kuhamo še pet minut. Juho razdelimo v skledice in potresemo s parmezanom.