Pogosto se zgodi, da po obiskih ostane ogromno hrane, pa ne vemo, kaj storiti z njo. Tako se nekaj dni valja po hladilniku, potem pa po navadi pristane v košu za smeti. Se vam zdi to prav? Nikakor ne.
Sezonsko zelenjavo, ki je ostala od narezka, obrežite in uporabite pri kuhanju. Denimo za zelenjavno jušno osnovo. Obrezke korenja, čebule, paradižnika, kumar in druge zelenjave vrzite v lonec in zalijte z vodo, segrejte do vretja, dodajte začimbe, in jušna osnova je nared. Če je trenutno ne boste uporabili v celoti, jo shranite v zamrzovalniku.
ZELENA
Pri pripravi juhe se pogosto uporablja gomolj zelene, a ob tem ne pozabite, da so prav tako užitni listi, saj so zelo aromatični. Nasekljajte jih in zmeljite ter uporabite pri pripravi mesnih štruc, zelenjavnih jedi, juh, enolončnic.
PARADIŽNIK
V tem času je na vrtovih paradižnika na pretek. Pripravili ste že paradižnikovo mezgo, juho, številne solate, a še vedno se v hladilniku kar kopiči. Razpolovite ga ali narežite na večje kose, razprostrite po peki papirju in posušite v pečici. Shranite ga v olivnem olju, dodajte različna zelišča in česen.
SEZONSKA ZELENJAVA IN SADJE
Ne dovolite, da se vam zelenjava z vrta pokvari. Preprosto jo poblanširajte in zamrznite, in tako jo lahko uporabite kadarkoli. Tako lahko shranite grah, fižol, koruzo, korenje, brstični ohrovt, zeleno, brokoli, blitvo in špinačo. Prav tako ne zavrzite prezrelega sadja. Nekoliko prezrelo sadje uporabite za sadne napitke. Maline, borovnice in jagode zmešajte v mešalniku, dodajte nekaj mleka ali sladoleda, in napitek je pripravljen. Bodite ustvarjalni, pripravite sadna nabodala, morda sadno solato, ste pomislili na sadno kupo?