Prehrana

Česa pojemo največ?

J.P./STA
13. 6. 2016, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prebivalec Slovenije je lani porabil za prehrano največ žit, in sicer 121 kilogramov, kar je sedem kilogramov manj kot leto prej. Vse več pojemo zelenjave - poraba se je zvišala za pet kilogramov, povprečen Slovenec jo je lani zaužil 109 kilogramov.

Domača proizvodnja žit je v tem letu dosegla nekaj več kot 620.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 860.000 ton.

Povprečen prebivalec Slovenije je lani porabil tudi 83 kilogramov svežega sadja, 88 kilogramov mesa, 68 kilogramov krompirja, 11 kilogramov jajc ter nekaj več kot kilogram medu, kažejo nedavno objavljeni podatki statističnega urada.

Posebno nizko stopnjo samooskrbe sta lani izkazovali bilanci zelenjave in krompirja. Pri zelenjavi je znašala 39 odstotkov, pri krompirju pa 59 odstotkov. Stopnja samooskrbe v bilanci za žito je dosegla 73 odstotkov oz. štiri odstotne točke manj kot v prejšnjem letu. Domača proizvodnja žit je v tem letu dosegla nekaj več kot 620.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 860.000 ton.

Domača prireja mesa je v letu 2015 dosegla skoraj 135.000 ton, domača potrošnja mesa (ta je v celoti namenjena za prehrano) pa okoli 180.000 ton. Stopnja samooskrbe z mesom je bila v primerjavi z letom 2014 nekoliko nižja.

Slovenski čebelarji so lani pridelali več medu kot v prejšnjem letu, proizvodnja točenega medu je namreč znašala okoli 2000 ton. Stopnja samooskrbe z medom je lani dosegla 71 odstotkov, precej več kot v letu 2014, ko je znašala le 20 odstotkov.

Po statističnih podatkih je v Sloveniji proizvodnja svežega sadja v letu 2015 znašala 156.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 260.000 ton. Stopnja samooskrbe je v tem letu dosegla 61 odstotkov, prebivalec Slovenije pa je v povprečju porabil 83 kilogramov svežega sadja.