Bolezni srca in ožilja, nevrodegenerativne bolezni, rak - ameriška organizacija Centers of disease control and prevention je izdelala lestvico živil, s katerimi si lahko preventivno pomagamo, da se zaščitimo pred temi boleznimi.
Prvih pet mest na lestvici 41 živil so zasedla naslednja živila, ki naj bi jih bilo koristno uživati: vodna kreša, kitajsko zelje, blitva, zelenje pese in špinača. Na zadnjih petih mestih so pesa, robide, por, sladek krompir in bela grenivka. Med manj primernimi živili so se na presenečenje mnogih znašla jabolka, za katera mnogi menijo, da so izjemno zdrava, a vsebujejo veliko sladkorjev, koristnih snovi pa manj. Med manj primernimi so še banane, koruza in krompir.
Lestvico so sestavili na podlagi vsebnosti snovi, kot so kalij, vlaknine, proteini, kalcij, železo, tiamin, riboflavin, niacin, folati, cink in vitamini A, B6, B12, C, D, E in K, v razmerju s kalorično vrednostjo 100 gramov živila. Analize veljajo za presno sadje in zelenjavo.