V sodelovanju z nutricionistko Karlo Klander smo spet zavihali rokave in pripravili pet idej, s pomočjo katerih bo manj razmišljanja, kaj pripraviti za kosilo, ki bo hkrati dobro in zdravo. Uživajte v kuhanju in dober tek! In mimogrede – naslednjič vas razveselimo s predlogi za zdravo večerjo.
Kvinoja s šparglji
Lahek obrok nas bo napolnil z energijo, saj je kvinoja zelo uravnoteženo živilo. Deluje kot žito, čeprav po sestavi ni običajno žito. Ne vsebuje glutena, zato ima nizek glikemični indeks in je lažje prebavljiva, dobrodošla pa je tudi za ljudi, ki so občutljivi na gluten.
Sestavine:
1 šopek zelenih špargljev
2 stroka česna
nekaj vejic peteršilja
himalajska sol
poper
olje po izbiri
½ skodelice kvinoje
1 velika skleda zelene solate
5 redkvic
Kvinojo kuhamo po navodilih v osoljeni vodi. Šparglje očistimo in na hitro popečemo na olju in česnu, da ostanejo hrustljavi. Na koncu jim dodamo še začimbe. Kvinojo porazdelimo po krožniku in jo obložimo s šparglji ter vse skupaj potresemo z nasekljanim peteršiljem. Zraven si privoščimo veliko skledo zelene solate z redkvicami.