Eni namreč trdijo, da je pet kosov dovolj, drugi trdijo, da ne.
Ni debate o tem, da ima sadje in zelenjava, še posebej če je pridelano brez pesticidov, herbicidov in drugih škodljivih kemikalij, ogromno koristnih lastnosti. Dejansko dnevno uživanje hrane in zelenjave precej podaljša življenjsko dobo. A je ekološko pridelana hrana precej dražja in navadno ko se ljudi sili v nekaj, tega preprosto nočejo narediti. Zato nekateri strokovnjaki smatrajo, da številka pravzaprav ni tako pomembna. Po drugi strani pa ogromno raziskav kaže na to, da osebe, ki pojedo od pet do sedem kosov sadja in zelenjave na dan, precej zmanjšajo možnost nastanka raka in srčnih bolezni. Obstaja celo razlika med tistimi, ki pojedo pet kosov in tistimi, ki jih pojedo sedem. Zdravje slednjih je v povprečju precej boljše. Za prehranske strokovnjake je največji problem to, da se je meso spremenilo iz luksuznega živila, ki so ga včasih jedli le enkrat, morda dvakrat tedensko, v vsakodnevno živilo, a smo s prehrano šli še korak naprej: hitra hrana je postala vsakodnevno živilo. Tako da v vsakem primeru velja 5-7 kosov vsak dan, če pa številko še nekoliko povišamo, ne bo prav nič škodilo.