Zdravje

Tudi v margarini in slanih prigrizkih huda nevarnost za zdravje

Č.K.
16. 11. 2013, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred dnevi je Ameriški urad za prehrano in zdravila (FDA) razglasil, da so transmaščobe (hidrogenirane rastlinske maščobe), kot je margarina, zdravju škodljive. Najbolj problematično je dejstvo, da slovenska zakonodaja ne predpisuje najvišje dovoljene količine transmaščobnih kislin v živilu. Na ZPS namreč poudarjajo, da če ima potrošnik pravico vedeti, koliko sladkorja in maščob vsebuje živilo, ima pravico vedeti tudi, koliko transmaščobnih kislin vsebuje.

Namesto masla smo, misleč, da je veliko bolj zdrava, začeli v preteklosti množično uporabljati manj okusno, a 'cenejšo' margarino. Toda po več desetletjih so na plano prišle prve raziskave, ki so to tezo povsem obrnile. Danes vemo, da določene margarine vsebujejo več kot 30 % transmaščob, ki v veliki meri prispevajo k boleznim srca in ožilja. Kaj pa sploh so transmaščobe in kako nastanejo?

Več o tem si preberite v današnji številki časopisa Svet24!