Zanimivosti

Zakaj v Sloveniji ne najdemo kosmičev za zajtrk iz serije Prijatelji?

Oglasno sporočilo
5. 9. 2024, 15.13
Posodobljeno: 5. 9. 2024, 15.35
Deli članek:

Ste se kdaj spraševali, zakaj v naših trgovinah ne najdete živilskih izdelkov, ki so vam ostali v spominu iz priljubljenih filmov in serij? Morda bi radi poskusili kosmiče, ki jih je za zajtrk jedel Joey iz serije Prijatelji, ali pa prigrizke, ki jih pogosto vidite v hollywoodskih uspešnicah. V nadaljevanju razkrivamo, zakaj nekaterih od teh izdelkov ni na naših policah in kako evropski standardi zagotavljajo varnost ter kakovost hrane, ki jo uživamo.

Vsaka živilska sestavina, ki jo najdemo v izdelkih v trgovini, mora pred vstopom na evropski trg pridobiti odobritev EU. To pomeni, da mora prestati obsežne varnostne preglede in izpolnjevati stroge kriterije glede kakovosti ter vpliva na zdravje. Nekatera živila zato morda pri nas niso na voljo, saj EU s strogimi zakonskimi predpisi zagotavlja, da je hrana, ki jo najdemo na naših trgovinskih policah, varna in zaupanja vredna.

Evropski predpisi na področju živil

Razlog, zakaj nekaterih živil, ki jih lahko brez težav najdemo v drugih delih sveta, ni na evropskih policah, se skriva v strogi ureditvi Evropske unije. EU namreč za varnost hrane postavlja zelo visoke standarde. Predpisi zajemajo številna področja, vključno s strogimi pravili uporabe aditivov, kot so konzervansi, barvila in ojačevalci okusa, predvsem glede preverjanja njihovega vpliva na zdravje. Podobno velja za gensko spremenjene organizme (GSO), ki morajo pred uporabo v živilih prestati temeljite varnostne presoje. Da bi zagotovili varnost tako za potrošnike, kot tudi za okolje, so v EU pri pridelovalcih natančno določili pogoje za uporabo pesticidov, ter s tem največje dovoljene količine njihovih ostankov v hrani.

Kaj pa kosmiči iz serije Prijatelji?

Razlog, zakaj v Sloveniji za zajtrk ne moremo jesti enakih kosmičev kot Joey v seriji Prijatelji, se skriva predvsem v tem, da ti izdelki ne ustrezajo strogim predpisom EU. Nekatera živila, ki jih vidimo v tujih filmskih uspešnicah, v EU niso odobrena zaradi prisotnosti nekaterih snovi ali aditivov (npr. barvil). Lahko pa vsebujejo preveč sladkorja, soli in maščob, kar bi prav tako lahko negativno vplivalo na zdravje potrošnikov. Čeprav kosmiči, ki jih ješ za zajtrk, morda niso enaki tistim, ki jih uživajo priljubljeni junaki iz serij,  pa so varni in zdravi, kar je veliko bolj pomembno.  

O kampanji

Kampanja Safe2eatEU ozavešča o različnih vidikih varnosti hrane. Letos poteka v 17 evropskih državah, drugič v Sloveniji. Cilj kampanje je vzpostaviti povezavo med znanostjo o varnosti hrane in hrano, ki konča na naših krožnikih, ter ljudem omogočiti, da z zaupanjem sprejemajo odločitve o hrani. Varnost živil zagotavlja Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), ki na zahtevo Evropske komisije ocenjuje tveganja v zvezi z varnostjo novih živil ter živilskih sestavin, ki jih je potrebno odobriti pred začetkom trgovanja z njimi.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!