Obletnica odprtja

Bazen je vse bolj v zavesti Novomeščanov

I. Vidmar
1. 8. 2024, 21.28
Deli članek:

Čez dober mesec bo minilo eno leto od odprtja novomeškega mestnega plavalnega bazena na Zaloški cesti, ki je trenutno zaradi letnega remonta zaprt. V tem času se je desetletja težko pričakovan športni objekt že usidral v zavest meščanov, ki ga nekateri tudi s pridom uporabljajo.

I. Vidmar
Novomeški bazen je trenutno zaprt zaradi letnega remonta, pred katerim je treba iz njega izčrpati vso vodo.

Ob odprtju je predsednik Plavalne zveze Slovenije dr. Boro Štrumbelj v govoru predvidel, da morda bazen na začetku ne bo poln, saj plavalna kultura ne pride čez noč, a da izkušnje iz Nove Gorice kažejo, da bo novi bazen po enem letu lahko že deloval s polnim urnikom. To se je v Novem mestu zgodilo že precej prej. Vseeno so ure, ko ima vsak plavalec na voljo svojo progo in je katera še prazna, a so tudi ure, ko so vse proge polno zasedene z več plavalci.
Aleš Makovac, direktor Zavoda Novo mesto, ki upravlja bazenski kompleks, na vprašanje, kako so Novomeščani sprejeli bazen, pravi, da nekateri z navdušenjem, drugi pa s precejšnjo mero previdnosti: »Vsi, ki so to želeli, so bazen lahko spoznali in ugotovili, da je na voljo vsem tipom uporabnikov. Nekateri so ga takoj sprejeli za svojega in ga redno uporabljajo, tisti bolj zadržani bodo potrebovali še kakšno vzpodbudo.«

V prvem letu je upravljavcem bazena uspelo prodati 204 poimenske sezonske vstopnice in 51 prenosljivih sezonskih vstopnic, kar ni malo. Če bi vsi imetniki prišli plavat vsaj dvakrat na teden, bi to pomenilo že kar lep obisk, najmanj sto obiskovalcev na dan. Kot rečeno, je obisk ob različnih urah različen. V jutranjem času bazen obiščejo redni plavalci, večinoma upokojenci, ki se nato ustavijo še na kavi. Dopoldne predvsem manjši, dvajsetmetrski vadbeni bazen napolnijo šole in vrtci, ki izvajajo redne plavalne tečaje, nekaj rednih plavalcev ima svoj termin takoj po službi, popoldne pa oba bazena večinoma zasedejo klubi, podjetja in društva, v zadnjih urah pa bazena obiskujejo predvsem odrasli plavalci, posamezniki.

Poleg omenjenih enkrat na teden za nekaj ur manjši bazen v programu Banjanja zasedejo najmlajši uporabniki – dojenčki in malčki. Plavalni klubi v okviru svojih najemov uporabljajo vadbeni in plavalni bazen. Največ terminov ima domači Plavalni klub Novo mesto, sledijo mu Triatlonski klub Novo mesto, Plavalna akademija Rok Kerin in plavalna šola NARF, Klub sinhronega plavanja Krško, Fit klub. S plavanjem invalidov se ukvarja Športno društvo Plavalček, s potapljanjem na vdih pa Športno društvo Apnea Slovenija. Med najemniki je tudi nekaj podjetij. Vsak teden bazen obiščejo tudi člani Medobčinskega društva invalidov, Šole zdravja in Varstveno-delovnega centra Novo mesto.
Kot rečeno, je bazen ta čas zaprt zaradi letnega remonta, v času katerega bodo opravili generalno čiščenje obeh bazenov in ploščadi, redni letni servis bazenske strojnice in pregled bazena. Po čiščenju in ponovnem polnjenju mora preteči skoraj teden dni, da se ponovno vzpostavijo vsi parametri. Preden gredo v vodo prvi plavalci, morajo zagotoviti pozitivne izvide testiranj nacionalnega laboratorija – NLZOH. Ker gre za prvo leto obratovanja, bodo izvajalci v času remonta poskrbeli še za odpravo nekaterih napak. Bazen bo svoja vrata ponovno odprl v ponedeljek, 19. avgusta.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste