Izbor Naj picerija Slovenije je letos potekal že tretjič; prvič pod sloganom Špizza in pod okriljem medijske družbe Media24. Medtem ko je v prvih dveh izborih (2020 in 2023) naj picerije Slovenije določil glas ljudstva, je letos kampanja, ki sem si jo zamislil podpisani, potekala drugače. Med drugim smo vanjo vključili še državno prvenstvo picopekov, ki je bilo v začetku februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Namen kampanje je že od vsega začetka dvig kakovosti ponudbe v picerijah, hkrati pa promocija poklica picopeka, ki je eden najbolj deficitarnih ne le pri nas.
Najboljše picerije v državi po vseh regijah je letos izbrala žirija, poleg podpisanega sestavljena iz strokovnjakov in drugih poznavalcev tega področja. Najbolj vidna imena med njimi so Urška Petelin, odgovorna urednica ugledne kulinarične revije Dober tek, Primož Dolničar, veliki poznavalec kulinarike in doslej edini Slovenec s svojo lastno kuharsko oddajo na priljubljenem kanalu svetovnega formata 24kitchen, ter Noah Charney, neutrudni raziskovalec ter promotor slovenske kulinarike in turizma. Prav našteti so izbranim najboljšim picerijam na družabnem dogodku v Marini Portorož podelili nagrade.
Glavni kriterij izbora je bila seveda kakovost pice. Sem štejemo na eni strani kakovost, pravilno pripravo in pravilno zapečenost testa, na drugi strani pa kakovost in pravilno odmerjanje ter premišljeno kombinacijo vseh uporabljenih sestavin. Veliko pozornosti smo posvetili spremljevalni ponudbi, zlasti v tekočem smislu, nenazadnje pa sta izjemno pomembni tudi urejenost lokala in prijaznost osebja. Le dobra uravnoteženost vsega naštetega namreč poskrbi za dovršeno celostno doživetje pice.
Se morda sprašujete, zakaj smo za veliki finale izbrali prav Portorož? Tam obratuje picerija Vesuvio, ki je slavila zmago na lanskem izboru. In smo napravili podobno kot pri Evroviziji ...
Na izjemnem prizorišču nad bazenom v marini so gostje prireditve uživali ob izjemnih vinih Vinske kleti Frelih. Zeleni silvenec, modra frankinja in cviček od fare se po mnenju hišnega enologa lepo podajo k picam.
Tisti, ki prisegajo na pivo, so se osvežili z dvema vrstama piva novogoriške pivovarne Reservoir Dogs. Dve vrsti osvežilnih koktajlov, aperol špric in džin-tonik, so iz aparata, zelo priročnega za uporabo v lokalu, točili Okusi Italije, ki so priskrbeli tudi vrhunski prosecco in moko za pice. Za izdatno brezalkoholno osvežitev je poskrbela Coca-cola s šestimi vrstami napitkov.
Ob odlični izbiri pijače, ki so jo neutrudno stregle štiri brhke točajke, so mojstri iz različnih picerij z združenimi močmi spekli kakšnih 200 okusnih pic, in to na način, kot ga ni mogoče doživeti nikjer drugje: picerija Fuoriseria je priskrbela dobro spočito testo, nekaj ga je prispevala tudi picerija Gajbica.
Peruzza iz Ljubljane je prispevala ogromno količino pelatov in najboljše mocarele ter drugih surovin, pečen in kraški pršut ter mortadelo pa pršutarna Kras. Seveda ni šlo brez najboljšega kvasa in kislega testa Fala. Picopeki in povabljeni gostje so imeli na voljo tudi obilen izbor začimb in drugih okusnih dodatkov podjetja Kotanyi. Prvovrstne sveže gobice so prispevali Šampinjoni Smuk.
Vse pice je kakšnih deset mojstrov picopekov speklo v dveh pečeh povsem nove linije Glowen Raptor 2. Poganjale so ju zelene jeklenke podjetja Butan Plin.
Ob zaključku dogodka, ki ga je povezoval legendarni DJ Lovro, tudi sam picopek, je portoroško nebo razsvetlil mogočen ognjemet.
Najboljše picerije v državi, ki so prejele odlikovanja za vrhunsko kakovost, so po abecednem redu:
5-6 kg, Ljubljana
Antica, Grosuplje
Avio pub, Postojna
Baffi, Radovljica
Cimešter, Kovačevci
Dal Nonno, Celje
Fantom, Slovenj Gradec
Figo, Kranjska Gora
Fontana, Krško
Frik, Ajdovščina
Fuoriseria, Izola
Gajbica, Ravne na Koroškem
Golobček, Vransko
Huda, Brežice
La Pizzeria, Maribor
Nona, Murska Sobota
Orli, Tenetiše
Peruzza, Ljubljana
PizzaLab, Ravne na Koroškem
Poper, Maribor
Pri Zotlarju, Buje pri Divači
Reservoir Dogs, Nova Gorica
Trappa, Ljubljana
Valerie, Lavrica pri Ljubljani
Vesuvio, Portorož