Forzicijo bi skoraj brez težav okronali za okrasni zvonček, saj zacveti med prvimi znanilkami, poleg žafranov in telohov, na okrasnem vrtu. Poznamo jo kot košato grmovnico, ki lahko zraste tudi do tri metre in več v višino, obenem pa je enostavna za oblikovanje. Kot je enostavna za oblikovanje, je enostavna tudi pri vzgoji. Rada ima dobro odcedna tla, dobro pa uspeva skoraj kjerkoli. Ustrezajo ji sončna kot tudi polsenčna rastišča. Prav tako jo lahko izberemo za oblikovanje žive meje.
Na Kitajskem velja za zdravilno rastlino
Obstaja več različnih vrst forzicije, pri nas je med najpogostejšimi Forsythia suspensa, za katero so raziskovalci potrdili, da ima zdravilne lastnosti. Njeni plodovi zmanjšujejo vnetne odzive v telesu. Ti se pogosto pojavijo po poškodbah, infekcijah, zaradi prisotnosti nevarnih kemikalij ali v stresnih obdobjih. Vnetni odziv je zaščita telesa na neznani ali nevarni tujek, a pogosto se zgodi, da je odziv nasproten, če za primer vzamemo alergije. V tem primeru je vnetni odziv tako močan, da je prekomeren, pojav pri spomladanskih alergijah, koprivnica pri napačnih zdravilih in na določena cepiva. Da bi zavrli neprimeren odziv, moramo zmanjšati količino levkocitov, proteaz in vnetnih mediatorjev, ki so glavni akterji odziva. V forziciji najdemo spojine, imenovane lignani, ki zavirajo prekomeren odziv levkocitov in znižujejo koncentracije vnetnih mediatorjev na mestu vnetja. Prek drugih mehanizmov zmanjšujejo ali celo zaustavijo vnetje. Znano je tudi, da se s pomočjo črevesnih bakterij lignani pretvarjajo v fitoestrogene, ki pa v telesu delujejo protirakavo.
Preprečimo bronhitis, glavobol, alergije
Tradicionalna kitajska medicina za zdravljenje uporablja plodove forzicije. Uporabljajo jih pri zdravljenju bronhitisa in astme, prav tako služi pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni, dokazano naj bi zmanjševal bolečine glavobola. Forzicija je v kitajski medicini znana tudi kot sredstvo za lajšanje alergij. Plodove običajno prodajajo v obliki kapsul ali celo posušene, iz katerih nato kuhajo čaj.
Osvežilni sirup iz forzicije
Forzicijo uživamo zmerno, saj ne vemo, kako varni so lignani v visokih koncentracijah in katere toksične spojine v forziciji še najdemo. Nič ne bo narobe, če boste nekaj cvetk potresli po solati ali jih uporabili za dekoracijo in nato zaužili. S sirupom pa nikar ne pretiravajte.
Sestavine za pripravo sirupa: 800 ml vode, 600 dag sladkorja, 3 lončki (prostornine 250 ml) osmukanih rumenih delov forzicije
Priprava: Pri forzicijah osmukamo zgolj rumene cvetne liste, saj imajo nežen in nevtralen okus, medtem ko jih obdajajo rjavo zeleni čašni listi, ko so grenki. Za pripravo sirupa uporabite le venčne liste. V večji lonec nalijte vodo, dodajte sladkor ter zavrite, da se povsem raztopi. Nato odstavite, dodajte cvetove forzicije in pustite namakati čez noč. Naslednji dan precedite, tekočino pa ponovni zavrite, še vroče nalijte v sterilne stekleničke in dobro zaprite. Uporabljajte za pripravo osvežilnih pijač, lahko tudi pri pripravi raznih limonad.