Topinambur

Hrana revežev, ki jo vedno bolj priporočajo pri sladkornih bolnikih

Mare Koren
4. 11. 2023, 17.25
Deli članek:

Topinambur je na naših tleh prisoten že stoletja. Vam več pove ime laška repa, svinjska repa, ameriški krompir ali jeruzalemska artičoka? No, za isto rastlino gre.

Dreamstime
Topinamburjeve gomolje moramo hitro porabiti, saj sicer potemnijo.

Topinambur danes najdemo predvsem na obronkih travnikov, pogosto tudi na divjih odlagališčih ali s plevelom zaraslih površinah. Na žalost le redko še na vrtovih ali poljih. Čez poletje ga prepoznamo po visokih cvetovih, ki se vzpenjajo tudi do dva metra v nebo in so rumeni kot sonce, s sončnicam podobnimi cvetovi, le da so prašniki in pestiči razviti podobno kot pri cvetlicah in so precej manjši. Nekoč je veljal za hrano revežev ali za hrano, kot že samo ime pove (svinjska repa), živalim.

Okus med krompirjem in zeleno

Čeprav nadzemni del rastline spominja na sončnico, pa nagrbančeni gomolji, ki so tudi užitni, spominjajo na krompir. Iz njih lahko pripravimo različne jedi, uživamo jih lahko surove ali toplotno obdelane. Izkopavamo jih vse od septembra pa do konca oktobra, ko se nadzemni deli rastline posušijo. Najbolje jih je izkopavati sproti, saj se zelo hitro posušijo. Tisti, ki jih boste izkopali spomladi, bodo nekoliko slajši, saj se bo v njih nakopičilo več inulina. Očiščene gomolje nato pomočimo v okisano vodo, sicer potemnijo. Takšne pa nato uporabimo po mili volji na tisoč in en način. Užitni so tanko narezani v solatah, skuhani kot priloge, pripravite ga lahko tudi kot krompirjev pire ali pražen krompir, lahko jih cvrete, pripravljate juhe, kreme za različne sladice ali celo spečete kruh.

Na vrtu ni zahteven    

Če želite topinambur posaditi na vrt, mu izberite le dobro odcedno zemljo. Praviloma je večletna rastlina, a ga gojimo kot enoletnico, saj jeseni izkopljemo gomolje. Če ga želite torej obdržati, nekaj gomoljev pustite v zemlji, iz katerih bo spomladi ponovno pognal. Dobro prenaša tudi sušo, čeprav mu je bližja ruša. Za sajenje je primeren čas zdaj ali pa v začetku pomladi. Če ga boste sadili zdaj, ga pokrijte s slamo ali listjem, do osem centimetrov globoko, z razmakom pol metra. Med rastjo ga nato enkrat okopljemo podobno kot krompir.

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu