Nekoč sladilo, danes zdravilo

Učinkovito pomiri kašelj, očisti sluznico ali celi rane

Mare Koren
22. 10. 2023, 10.33
Deli članek:

Tokrat pišemo o slezu, ki ima različna domovanja, vse od Sibirije do Afrike, a se je tudi pri nas hitro razrasel. Če ne veste, ali ste ga že pokusili, naj vas spomnimo na ameriške »marshmallows«, slezove penice, ki jih zagotovo vsi poznamo, če ne drugače, iz filmov.

Dreamstime
Slezova korenina

Slez sicer velja za zdravilno rastlino iz družine slezenovk. Slezovo korenino so cenili že v antiki, zato so ga pogosto sadili tudi na vrtove. Gre za nezahtevno rastlino, ki ima rada vlažna tla, razmnožuje pa se tako s semeni kot z delitvijo korenin. Zraste vse od 60 pa do 200 centimetrov in je trajno zelišče. Korenina je vretenasta, močno razraščena, bela in mesnata. Steblo pa pokončno in skoraj nič razraščeno. Slez poznamo po sivozelenih listih, ki so po obeh straneh nežno dlakavi, in belih ali rožnatih cvetovih, ki so združeni v malocvetne zalistne ali končne grozde.

Dreamstime
Slezov napitek lahko pripravite iz namočenih listov, korenin ali cvetov. Nikar jih ne prekuhajte oziroma ne poparite!

Zdravilni deli

Pri slezu nabiramo vse dele, torej korenine, liste in cvetove. Najpogosteje se v zdravilstvu uporabljajo korenine, ki jih izkopljemo zgodaj spomladi ali šele po cvetenju, pozno jeseni. Korenine imajo svojevrsten vonj in so, če jih prelomimo, precej sluzaste. Cvetove nabiramo v času cvetenja, od maja do avgusta, medtem ko listov ne smemo nabirati spomladi, temveč šele po cvetenju, saj takrat vsebujejo najugodnejšo sluz. V slezu tako najdemo sluznato sestavino, škrob, sladkor, pektin, čreslovino, mastno olje, asparagin, jabolčno in salicilno kislino ter fosfor. V antičnih časih so ga uporabljali predvsem kot sladilo, šele kasneje so spoznali tudi njegovo zdravilno moč.

Dreamstime
Tudi kot sladilo, prepoznamo ga po nežno dlakavih listih.

Kako in za kaj ga uporabljamo

Pri slezu je dobro poznati nekaj pravil. Nikdar ga ne poparimo oziroma ne kuhamo v vodi, saj je izjemno sluzast in bi nastala gostljata zmes, medtem ko bi uničili njegove zdravilne učinkovine. Korenine olupimo in posušimo. Lahko si pomagamo tudi s sušilnikom sadja, a pazimo, da temperatura ni višja od 40 stopinj Celzija. Nato korenine zmeljemo v prašek. Žličko praška namočimo čez noč v pol litra hladne vode in pred pitjem blago pogrejemo. Pripravek uporabljamo pri obolenjih dihal, ob vnetju grla, bronhitisu, kašlju; čisti ustno votlino in pljuča ter tudi zdravi afte. Pri težavah s prebavili pomaga čaj, ki ga lahko pripravite prav tako iz listov, in sicer jih namakajte vsaj osem ur. Nato precedite in blago pogrejete. Pomaga pri težavah debelega črevesa, pri zaprtju, ustavlja drisko, blaži bolečine v žolčniku. Prav tako lajša mokrenje in zadržuje uhajanje vode.

Estrada

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

pia zemljic
Pia Zemljič

Igralko sin že zgleda 'z viška'

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu