Zanimivosti

Medžimurje izkusite šele, ko ga okusite

Oglasno sporočilo
16. 10. 2023, 09.35
Posodobljeno: 27. 10. 2023, 09.11
Deli članek:

Medžimurje je majhno, a ta kulinarična oaza zelenja in modrine, obkrožena z Muro in Dravo, vselej nudi veliko in še več.

Posebnosti medžimurske mize so dobro znane in ohranjene vse do danes, a jih lokalni gastronomski mojstri radi tudi sodobno preoblikujejo pod vplivom modernih kulinaričnih smernic.

Za obliznit prste

Na tem koščku zemlje, razprostrtim pod medžimurskim nebom, so že od nekdaj uživali hrano, ki sta jo nudili ugodna celinska klima in rodovitna zemlja. Pripravljali so obroke, primerne za težko delo in pridne roke krajevnih ljudi, ki so se večinoma ukvarjali s kmetijstvom. Kulinarični razvoj na tem območju je signifikanten - v zadnjih letih je več kot 10 restavracij prejelo oznako Medžimurski zlati gurman, oznako vrhunskih restavracij.

Kaj naročiti v Medžimurju?

Medžimursko kulinariko zaznamuje več značilnosti. Tradicionalne jedi se v veliki meri pripravljajo z mlekom, suhim mesom in so bogate z zelenjavo. Medžimurci imajo predvsem radi fižol, krompir, zelje, fižol s kislim zeljem in ajdovo kašo. Pravim gurmanom, ki so seznanjeni z medžimursko gastronomsko sceno, se brbončice hitro ogrejejo za meso 'iz tiblice' (lesene posode, podobne sodu, ki je tradicionalno prisotna na medžimurskem območju). Gre za dimljeno svinjsko meso, ki se hrani v zaseki, ta pa se nato pogosto znajde na okusni skorji koruznega kruha kot priloga. Tipične mesne jedi v teh krajih so tudi perutnina, divjačina in rečne ribe, ki so pred pečenjem pomočene v koruzno moko.

Tukaj se pripravlja vrsta jedi iz mleka, najpogosteje svež kravji sir in turoš. Vse več kozjerejcev postopoma spreminja to sliko, saj se povečuje tudi delež ponudbe kozjih sirov. Tudi bučno olje ima v Medžimurju svoj dom in se uporablja za solato (svežo in kislo), namaze ter kot dodatek k jedi.

Značilna medžimurska sladica so predvsem suhi piškoti, orehova potica, makova potica, koruzna zlevanka, štruklji s sirom in jabolki, za posebno poslastico pa štejemo medžimursko gibanico, ki poleg slastnega okusa s svojo izdatno hranljivostjo zagotavlja energijo za ves dan.

V vinu je resnica – resnica visoke kakovosti

Danes se tako tradicionalna kot moderna medžimurska kuhinja dopolnjujeta z vini lokalnih proizvajalcev, med katerimi imajo nekatera zgodovino dolgo desetletja ali celo stoletje.

Če Medžimurje že nosi naziva otoka med dvema rekama in hrvaškega 'cvetličnega vrta', mu z lahkoto pripisujemo tudi vzdevek domovine božanskega vina. Unikatno pokrajino zgornjega Medžimurja na 300 m nadmorske višine ustvarjajo majhni strmi griči z zaobljenimi vrhovi, ki nudijo popoln teren za več sto tisoč skrbno negovanih trt. Tu lahko spoznate lokalne družine, ki z veliko strasti in spretnosti iz svojih vinogradov zvabljajo vina privlačnih arom in osvežujočih okusov več sort, katerih vrednost potrjujejo najpomembnejša svetovna priznanja.

Mađerkin breg je dostopen tudi kolesarjem.

Trte so na medžimurskih gričih sadili že stari Rimljani, danes pa je pokrajina Gornjega Medžimurja prepletena z več kot tisoč hektarji vinogradov. Sorte, ki v Medžimurju prevladujejo, so značilne za klimo in lastnosti zemlje: sauvignon, laški rizling, renski rizling, rumeni muškat, traminec, moslavec, chardonnay, pušipel kot edina avtohtona vinska sorta Medžimurja, pinot noir in cabernet sauvignon

Pušipel, ki v Medžimurju uspeva že več kot stoletje, je naše prvo priporočilo za vsako degustacijo. Gre za lahko belo vino živahnega značaja in diskretnih sadno-citrusnih arom z grafitnimi mineralnimi toni.

Edinstveno doživetje po vinski poti

Odkrijte Medžimursko vinsko cesto, kjer se prek leta odvijajo različne vinarske svečanosti in festivali. Na majhnem in z vsebinami natrpanem območju na izjemno dostopni in dobro označeni vinski poti vas prek celega leta čaka več deset družinskih vinskih kleti. V preteklih letih so bili številni izdelki prav teh kleti prejemniki najvišjih priznanj in kar 35 Decanter medalj.

Ne odlašajte z uživanjem življenja, odpravite se v Medžimurje na izjemno medžimursko kosilo!

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov