Zanimivosti

Čakalna doba za ortodonta je lahko tudi 7 let

Oglasno sporočilo
11. 4. 2023, 10.04
Posodobljeno: 31. 7. 2023, 11.19
Deli članek:

V članku bomo preverili, kakšno je stanje na področju čakalnih dob za ortodontijo v Sloveniji in kako starši lahko najhitreje pripeljejo otroka k ortodontu, ki izvaja zdravljenje na napotnico.

Koncesija na področju otroške ortodontije predstavlja enega ključnih vidikov organiziranosti in zagotavljanja kakovostne zobozdravstvene oskrbe otrok v Sloveniji. Pomeni pravno urejen način za dodeljevanje dovoljenj za opravljanje ortodontske dejavnosti. Večina ortodontov s koncesijo deluje v zdravstvenih domovih, kar nekaj koncesij pa je podeljeno tudi zasebnim ordinacijam, ki opravljajo ortodontsko zdravljenje z nameščanjem zobnih aparatov.

Trenutno stanje na področju ortodontije v Sloveniji se srečuje z več izzivi. Eden izmed njih je pomanjkanje ortodontov v nekaterih regijah države. Zaradi omejenega števila ortodontskih specialistov se čakalne dobe za ortodontsko zdravljenje podaljšujejo, kar lahko negativno vpliva na otrokovo zdravje in kakovost življenja.

Ta problem se še poslabšuje zaradi starajoče se populacije ortodontov, saj se veliko strokovnjakov približuje upokojitvi, vendar pa se ne zagotavlja zadostno število novih ortodontskih specialistov. Številni so primeri, ko otroci ostanejo za nekaj mesecev brez ortodonta, ker zdravstveni domovi ne najdejo novega ortodonta.

Eden glavnih problemov slovenskega zdravstva so nedopustno dolge čakalne dobe. Tako je tudi v ortodontiji, kjer se čakalne dobe krepko podaljšujejo. Leta 2023 tako lahko govorimo o rekordnih čakalnih dobah, saj se na prvi pregled z napotnico »redno« po podatkih https://cakalnedobe.ezdrav.si/ čaka od 4 do 8 let. Vendar se s prvim pregledom še ne začne zdravljenje z zobnim aparatom, saj je prvi pregled šele vstopno sito, kjer otroka ortodont postavi v čakalno vrsto za namestitev aparata. Točnih podatkov o tej drugi čakalni dobi ni, vendar je po neuradnih podatkih tudi ta dolga nekaj let.

Problem pa nastane, saj mora biti prvi ortodontski pregled otroka opravljen pred njegovim 16. letom. Kaj lahko naredijo starši, ki želijo svojemu otroku najboljše?

Samoplačniški stroški ortodontskega zdravljenja v Sloveniji so pomembna ovira za številne družine, saj v večini primerov zdravljenje stane krepko več kot 2.000 evrov. Zobni aparati in povezani stroški lahko predstavljajo finančno breme, ki si ga ne morejo privoščiti vsi starši. To lahko vodi do neenakosti pri dostopu do ortodontske oskrbe in omejuje možnosti za pravočasno zdravljenje zobnih nepravilnosti pri otrocih.

Na srečo obstaja rešitev, ki jo zagotavlja direktiva Evropske unije in so jo izkoristili že številni starši. Ta direktiva omogoča, da se pacienti v primeru nedopustno dolgih čakalnih dob odpravijo na zdravljenje v tujino, zavarovalnica v domovini pa mora povrniti stroške zdravljenja, kot bi jih plačala domačim strokovnjakom.

Postopek je enostaven in bo otroku omogočil dostop do ortodonta že v nekaj dneh. Če vas zanima več podrobnosti o čezmejnem zdravljenju, boste več informacij našli na portalu OTROŠKI ORTODONT, ki je dostopen tukaj.

Čezmejno zdravljenje je v EU izkoristilo že na tisoče pacientov, tako v zobozdravstvu kot drugih vejah medicine. Številni pacienti pa odhajajo v tujino tudi na samoplačniško zdravljenje, saj so pogosto razlike v cenah kar občutne. Najbolj znan je dentalni turizem, kjer so implantati, ALL ON 4, invisalign, zobne proteze ter drugi zobozdravstveni in protetični materiali v vzhodnih državah pogosto kar precej cenejši kot na zahodu.

Jasno je, da je koncesija na področju ortodontije v Sloveniji pomembna za zagotavljanje kakovostne zobozdravstvene oskrbe otrok. Sprejem ustreznih ukrepov, kot so povečanje števila ortodontskih specialistov, reševanje finančnih ovir in okrepitev nadzora nad kakovostjo storitev, bo pomagal premagati trenutne izzive in zagotoviti pravočasno storitev za otroke, ki potrebujejo ortodontsko zdravljenje.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste