Zanimivosti

Mladostni Novi Sad – edinstvena zbirka zlatih rimskih čelad in »Pijana ura«

Oglasno sporočilo
21. 6. 2023, 14.08
Posodobljeno: 3. 7. 2023, 14.14
Deli članek:

Novi Sad je mesto, ki z urbanim središčem in slikovitim podeželjem v okolici obiskovalcem ponuja paleto neverjetnih vsebin. Vsak obiskovalec si po občutku za lepo in prijetno, privlačno in veselo, uporabno in dostopno ustvari svoje lastno vzdušje s spoznavanjem vseh plasti preteklosti in sedanjosti Novega Sada. To je mesto, ki turista zabava in razvaja, a ga ne utruja kot večja mesta.

Foto: Aleksandar Milutinović

A ne le turisti, tudi profesionalni popotniki iz Lonly Planeta so navdušeni nad mladostnim in živim Novim Sadom, saj so zapisali: »Novi Sad blesti in v skladu s pomenom svojega imena kljubuje pripisanemu statusu drugega mesta v državi. Srbski 'Novi vrt' je gostitelj znamenitega festivala EXIT, katerega 20. zaporedni dogodek sovpada z razglasitvijo mesta za prestolnico mladih Evrope. Temu primerno prenavljajo spodnji del Petrovaradinske trdnjave, nekoč zanemarjena Kitajska četrt pa postaja alternativno središče kulture. Novi 'Gradić Fest' na vrhuncu moči oplemeniti mesto s kulturnimi, gledališkimi, filmskimi, likovnimi in glasbenimi vsebinami, krona vsega pa je razglasitev Novega Sada za evropsko prestolnico kulture leta 2022.«

Novi Sad obiskovalce privablja tudi s svojo urejenostjo, varnim zasidranjem ob Petrovaradinski trdnjavi – Gibraltarju na Donavi, različnimi jeziki, ki jih govorijo njegovi prebivalci, in ritmom, ki se razlikuje od kaotičnega mestnega utripa.

Poglejmo nekaj najbolj zanimivih zgodb in točk Novega Sada.

Fruška gora – balzam za dušo in telo

V okolici mestnega jedra, ki ga zaznamujejo baročne, neorenesančne, klasicistične in bauhausovske stavbe, so prostori za piknik, ohranjeni ekosistemi in kompleks pravoslavnih samostanov na območju Narodnega parka Fruška gora. Kmetije in vinske ceste na obrobju Novega Sada obiskovalcem ponujajo možnost, da doživijo vse bogastvo gastronomije in vaških običajev. Fruško goro imenujejo »balzam za dušo in telo« zaradi bogate flore in favne, zanimivih rekreacijskih in doživljajskih vsebin ter številnih samostanov in spomenikov, ki so del kulturnega in duhovnega bogastva tega prostora. Čar nekdanjega otoka, ki se je dvigal nad Panonskim morjem, so slikoviti vinogradi, ki se neskončno razprostirajo po gričih Fruške gore. Tu je nastala Novosadska vinska cesta, ki povezuje nekatera najkakovostnejša vina fruškogorskega vinograda na obeh straneh Donave.

Foto: Aleksandar Milutinović

Skrivnost »Pijane ure«

Eden od zaščitnih znakov Novega Sada je tudi stolp z uro, znan kot »Pijana ura«, saj veliki kazalec kaže ure, mali pa minute. Kazalca sta namreč v preteklosti pomagala čolnarjem z velike razdalje razbrati, koliko je ura, saj so bile takrat ure pomembnejše od minut.

Posebna zanimivost Petrovaradinske trdnjave, ki je bila zgrajena okrog 1700 leta na pobočjih Fruške gore z namenom obrambe imperija Habsburžanov pred Turki, so podzemne katakombe, ki se razprostirajo kar na 16 kilometrih v štirih nivojih ter imajo več kot 10.000 strelnih lin. Deli prepleta hodnikov, bojnih črt z vrzelmi in minski sistemi v dolžini približno enega kilometra so obiskovalcem na voljo s strokovnim vodenjem vodnikov Muzeja mesta Novi Sad. Muzej je v stavbi Arsenal (Topovnjača) na Zgornji trdnjavi in ​​obiskovalcem omogoča vpogled v življenje in kulturo bivanja meščanov od 18. do 20. stoletja. V sklopu muzeja je tudi Veliki vojni muzej.

Foto: Aleksandar Milutinović

Zlati sijaj rimskih paradnih čelad

Najlepši predmeti iz rimskega obdobja, najdeni na tem območju, krasijo antično zbirko Muzeja Vojvodine. Gre za tri pozlačene rimske paradne čelade iz 4. stoletja, od katerih je ena bogato okrašena z imitacijami dragih in poldragih kamnov. Dragocenost izdelave kaže na to, da so bili njihovi lastniki ugledni vojskovodje, pripadniki visoke družbe in so kot simboli moči vzbujali pozornost obiskovalcev na gostujočih razstavah po Evropi. Od 15 tovrstnih čelad na svetu so v Vojvodinskem muzeju kar tri, zaradi česar je ta zbirka edina takšna na svetu, hkrati pa je zaščitni znak muzeja.

Foto: Aleksandar Milutinović

V okviru stalne razstave muzeja je razvoj človeške družbe na današnjem ozemlju Vojvodine predstavljen v kontinuiteti osem tisoč let, skozi šest tisoč reprezentativnih razstavnih predmetov iz arheologije, splošne zgodovine, zgodovine umetnosti in etnologije. Eden izmed oddelkov je Muzej združevanja leta 1918, ki skozi zbirko zgodovinskih in umetniških predmetov prikazuje proces združitve vojvodinskih pokrajin s Srbijo.

Čarobnost vonja, okusa in podnebja

Kot velike bele ladje, zasidrane ob peščenih bregovih reke, se vrstijo donavske čarde, daleč naokrog znane po ribjih specialitetah, pa tudi po vinih fruškogorskega vinograda, katerega tradicija sega v 3. stoletje. Še en biser gastronomske ponudbe Vojvodine so kmetije. So v neskončni ravnici in že od nekdaj privabljajo gurmane z domačim vzdušjem z bogato kulinariko in peščico zanimivih dejavnosti, od mešenja gibanice do ježe. Okus hrane, postrežene v toplini kmečkega okolja, dolgo ostane v spominu in vabi k vnovičnemu obisku.

Mladost, optimizem in svobodni duh

S svojim nekaj več kot tremi stoletji obstoja se Novi Sad uvršča med mlada evropska mesta. Že od ustanovitve so si njegovi prebivalci prizadevali za samostojnost in svobodo. O tem priča kar nekaj stvari: simbol Novega Sada – golob z vejico oljke, nato osrednji mestni trg in most čez Donavo, ki imajo v imenu besedo svoboda. Mesto je že dve desetletji valilnica pozitivne energije in stičišče mladih z vsega sveta, saj v Novem Sadu poteka EXIT, eden največjih najbolj popularnih glasbenih festivalov, hkrati edini, ki je nastal kot študentsko gibanje, ki je raslo iz želje po napredku in želje po svobodi. Exit je »IZHOD« za vsakega od več kot 200 tisoč obiskovalcev z vsega sveta, ki skupaj uživajo v glasbi približno tisoč nastopajočih na več kot 40 odrih in festivalskih conah.

Foto: Aleksandar Milutinović

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov