Zanimivosti

Okusne in zdrave sladkovodne ribe iz lokalne proizvodnje

Oglasno sporočilo
28. 6. 2023, 08.33
Posodobljeno: 28. 6. 2023, 08.34
Deli članek:

Ribe imajo zaradi visoke hranilne vrednosti izredno pozitiven učinek na naše zdravje. Prehranski strokovnjaki priporočajo uživanje rib enkrat do dvakrat tedensko. A v Sloveniji ribe jemo preredko. Še zlasti sladkovodne ribe so na naših krožnikih zgolj občasno, čeprav niso le hranljive in zdrave, ampak tudi okusne.

Ribe vsebujejo visok odstotek koristnih beljakovin, maščobne kisline omega-3, vitamin D in raznovrstne minerale, kot so magnezij, kalcij, jod in selen. Morske ribe praviloma vsebujejo več maščob in joda, sladkovodne pa so bogatejše s fosforjem, ki je nujen za normalno funkcijo možganov. Hranilne snovi, ki jih naše telo dobi ob zaužitju rib, pozitivno vplivajo na srčno-žilni sistem, zmanjšajo tveganje motenj srčnega ritma, ščitijo pred srčno kapjo, zmanjšajo strjevanje krvi, spodbujajo pretok krvi in znižujejo krvni tlak, ugodno vplivajo na raven holesterola, zmanjšujejo tveganje za raka, so koristne za zdravo kožo, nohte in lase ipd. Jod pozitivno vpliva na pravilno delovanje ščitnice, selen ščiti pred staranjem in ima zaščitni učinek zoper raka, vitamin D je nepogrešljiv za dobro delovanje črevesja, ledvic in kosti, kalcij je pomemben za živčni sistem, mišice in normalni srčni ritem ter je nujen za vzdrževanje alkalnega ravnovesja v telesu, magnezij je koristen za kosti ter živčne, kardiovaskularne in mišične sisteme, pa še bi lahko naštevali.

Zelo pomembno je ljudi ozavestiti o koristih uživanja rib kot dela uravnotežene prehrane.

Lokalna akcijska skupina Posavje (LAS Posavje) je skupnost, ki se ukvarja z razvojem podeželja v Posavju in se koristi rib v prehrani ljudi zelo zaveda. Je del programa CLLD (Community Led Local Development), ki v okviru Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo spodbuja lokalni razvoj skupnosti in krepi njihovo vlogo pri odločanju o razvoju svojih območij. V LAS Posavju se zavedajo, da je sladkovodno ribištvo dejavnost, ki jo je vredno prenašati v prihodnje rodove. Zato so izvedli številne projekte, ki so povezani z ribištvom in ribogojstvom v Posavju. Tako je projekt z naslovom "Najboljša riba je posavska riba" zasledoval cilj povečanje ozaveščenosti javnosti o pomenu rib v zdravi prehrani pri učencih, učiteljih, starših, lokalni skupnosti in med ostalimi prebivalci z aktivnostmi za povečano zanimanje za oskrbo s svežimi in kakovostnimi posavskimi ribami (naravoslovni dnevi, predavanja, delavnice, dan odprtih vrat). Poleg tega je spodbujal k izboljševanju pogojev za neposredno trženje svežih rib z ureditvijo prostora na tržnici in z nakupom opreme za mobilno ribarnico, pozitivno vplival na povečanje uporabe posavskih rib v javnih ustanovah (OŠ in vrtci) s programi usposabljanj šolskih kuharjev in kuharic in z uvedbo rednih obrokov iz rib na šolske jedilnike. Projekt je omogočal povečanje prepoznavnosti posavskih ponudnikov rib pri potencialnih kupcih s partnerskim povezovanjem in s promocijo posavskih rib ter za aktivnostmi na ribji tržnici in na dnevu odprtih vrat ter povečano prepoznavanje, zanimanje ter skrbnost za prostoživeče ribe v naravnem okolju vodotokov s povezovanjem vključenih partnerjev in z izvajanjem različnih aktivnosti (ogled ribje steze, ribiške trase, ohranitev biotske raznovrstnosti v sevniškem ribniku).

Če se boste odločili v prihodnjih dneh pripraviti lokalne sladkovodne ribe, vam zagotovo ne bo žal. Ko se boste odpravili do bližnje ribogojnice, se boste poleg pestre izbire lahko prepričali o kakovosti rib in o njihovi svežini. Gojenje rib v čistem in nadzorovanem okolju, kratka transportna pot od ponudnika do vašega krožnika in možnost neposrednega nakupa pri preverjenih dobaviteljih bo odpravila vsakršen dvom o poreklu in neoporečnosti rib.

Več informacij o pozitivnih učinkih uživanja rib in o bližnjih ribogojcih, ki ponujajo kakovostne lokalne ribe, lahko najdete tukaj: https://www.nasasuperhrana.si/tag/ribe/