Poglejmo na vrt

Zdaj je zadnji čas, da na posadite še blitvo

M.K.
13. 6. 2023, 18.04
Posodobljeno: 13. 6. 2023, 18.11
Deli članek:

Zdaj je zadnji čas, da na vrt posadimo še blitvo, ki nas bo bogato nagradila ob koncu poletja in v jeseni. Ali na vašem vrtu že raste?

Dreamstime
Blitva vsebuje veliko oksalne kisline

Blitva je zagotovo nepogrešljiva, kadar pripravljamo morske jedi, kot so ribe, škampi ali druge specialitete, in se odlično prileže v kombinaciji s krompirjem. Zato nikar ne skoparite in ji namenite del tudi na svojem vrtu. Blitva bo tako na voljo skoraj vse leto. Je preprosta za pripravo in vsebuje veliko koristnih mikrohranil, a malo kalorij. Med drugim tudi folno kislino, zato je še posebej dobrodošla hrana za nosečnice.

Stebelna ali listnata?

Blitvo danes razlikujemo predvsem po dveh vrstah, to sta stebelna in listnata. Stebelno gojimo predvsem zaradi mesnatih, debelih in sočnih stebel, a so listi predvsem manjši. Okus stebelne blitve spominja na sveže beluše, zato jo lahko tudi zamenjamo s slednjimi. Odlična je predvsem zgolj popečena na maslu, hitro poparjena ali pa pripravljena celo v juhi. Kuharski mojstri svetujejo, da mesnato steblo in mesnato osrednje listno rebro kuhamo posebej, saj veljata za posebno delikateso, medtem ko liste spet kuhamo posebej in jih uporabimo v kombinaciji s krompirjem, špinačo ali drugo zelenjavo. Listnato blitvo prepoznamo po velikih, bleščečih listih. Ti imajo izrazit okus, ki nekoliko spominja na špinačo in prav tako omogoča pripravo na različne načine. Mlade liste dodajamo svežim solatam, lahko pa jih uživamo tudi surove, medtem ko starejše poparimo ali pa uporabimo za zvijanje mesnih ali riževih jedi. Zmeraj odtrgamo le zunanje liste, medtem ko notranje pustimo rasti naprej. Te kuhamo le od pet do sedem minut, tako blitva ne bo izgubila hranljivih snovi in svojih ugodnih učinkovin.

Veliko oksalne kisline

Blitva, tako kot rabarbara in špinača, vsebuje veliko oksalne kisline. Zato morajo biti ob njenem uživanju posebej previdni tisti, ki so nagnjeni k tvorbi ledvičnih kamnov. Enako velja tudi za tiste, ki trpijo za pojavom putike. Oksalna kislina naše veže kalcij, zato je dobro, da jo postrežemo tudi z živili, ki so bogata s kalcijem, da telo za presnovo ne porablja preveč kalcija iz telesa.

Estrada

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu