K naravi

Nikar ne pozabimo na nabiranje kislic!

Mare Koren
28. 5. 2023, 06.50
Posodobljeno: 28. 5. 2023, 08.25
Deli članek:

Spomladanski sprehodi v naravo, čez travnike in pašnike ter gozdove do vrhov prinašajo obilico užitkov, prav tako spoznavanje okusnih rastlin, ki nam lahko pogasijo žejo. Takšna je zagotovo kislica.

Profimedia

Se spomnite kislic? Tistih, ki jih najdemo skoraj na vsakem travniku in so izjemno zanimive za otroke, saj jim med prežvekovanjem pogosto spačijo obraz. So odlična divja hrana, ki jo najdemo tako v Evropi kot tudi v Aziji, kjer jo že tisočletja uporabljajo kot zdravilno zelišče, zelenjavo ali kot naravno barvilo za barvanje blaga. Zaradi njenega značilnega okusa in suličastih listov jo je težko zamenjati z drugo rastlino, prav tako je izvrstna rešitev, ko želite med potjo pogasiti žejo.

Vir vitamina A in C

V kislici najdemo veliko vitamina A in C, prav tako vsebuje precej mangana, železa, magnezija, fosforja, natrija in kalija, zaradi česar ima tudi pomembno vlogo v ljudskem zdravilstvu. Mlade listke lahko dodajmo spomladanski solati, saj delujejo antibakterijsko in povečujejo apetit. Nekoč so kislico uporabljali kot sredstvo proti slabokrvnosti in driski, velja pa tudi za blag diuretik. A ne pozabimo omeniti, da kislica vsebuje oksalno kislino in tanine, podobno kot rabarbara, zaradi česar je ne smemo uživati preveč in prepogosto. Večjim količinam kislice naj se raje izognejo vsi tisti, ki imajo težave z ledvičnimi kamni ali revmatskimi obolenji. A dobra lastnost oksalne kisline je ta, kot navajajo strokovnjaki, da pomaga odpravljati težave z liskavico. Zato se ljudem z omenjeno težavo priporoča uživanje čajev iz sveže kislice.  

Uporaba v kulinariki

Pri nas uporaba kislice v kulinariki ni ravno poznana, a kljub temu odlična izbira za dekoracijo krožnika, prav tako s svojim kislo limonastim okusom odlično popestri ribje jedi, pečeno zelenjavo, perutnino in tofu. Običajno jo jemo presno, prav tako jo lahko pripravimo kuhano. Presne listke in stebelca vmešamo v solate, solatne prelive, namaze in nadeve. Kuhano po navadi pripravimo kot špinačo.

dreamstime
kislica, čaj .

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu