Črno redkev so v zgodovini poznala že vsa velika ljudstva. Na veliko so jo gojili že Kitajci, Grki, Egipčani in Rimljani. Egipčani so jo uživali med gradnjo piramid, pripravljeno kot solato, skupaj s čebulo in česnom.
Ljudstva so redkev spoštovala kot eno največjih koristi za zdravje. Danes njena uporaba tako v medicini kot v kulinariki počasi ugaša oziroma se na njo pogosto pozablja. Pa vendar ne pozabite, da je redkev odlična naravna pomoč pri varovanju zdravja, sploh v času prehladnim obolenj, bolezni dihal in še česa. Preverite in preizkusite odlične recepte.
Povečajte odpornost
Vonj in okus redkve mnoge spominja na hren, za kar je krivo eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Največ teh spojin najdemo tik pod povrhnjico. V črni redkvi najdemo še bogat nabor vitaminov skupine B in vitamin C, folno kislino, minerale, kot so kalcij, železo, magnezij, fosfor, žveplo in cink. Z njenim rednim uživanjem boste okrepili imunski sistem, pomirili razdražene živce in pospešili izločanje seča. Redkev je tudi odlična pomoč pri vnetju ledvic in mehurja. Njena uporaba je nepogrešljiva tudi v času zdravljenja prehladov, kašlja in bronhitisa. A kljub izjemno blagodejnemu delovanju na telo naj se redkvi izogibajo tisti, ki trpijo za vnetjem želodčne ali črevesne sluznice. Odsvetujejo jo tudi bolnikom s čirom na želodcu, dvanajsterniku in ledvičnim bolnikom.
Razstrupljanje jeter
Pri večini ljudi so jetra, dokler delujejo pravilno, skoraj pozabljen organ v telesu, a so zelo pomemben, če ne celo eden najpomembnejših. Naloga jeter je razstrupljanje, a pri tem pogosto tudi jetra potrebujejo pomoč, saj lahko postanejo precej hitro obremenjena. Z uživanjem redkve bomo pripomogli k povišanju ravni glutationa, pomembnega antioksidanta, ki pomaga jetrom k hitrejši obnovi. Več uživanja črne redkve za telo predstavlja manj oksidativnega stresa oziramo manj kopičenja prostih radikalov v jetrih, ki povzročajo resne okvare. Toda kljub blagodejnim lastnostim, ki jih ima črna redkev, naj se, kot smo že omenili, o njenem uživanju posvetujejo z zdravnikom tisti, ki imajo težave z žolčem.
Shranimo jo v zasipnicah
Redkev je pred zmrzaljo smiselno populiti, očistiti in shraniti v kleti. Najbolje bo, če jo shranite kot drugo korenasto zelenjavo, v zasipnicah. Shranite jo lahko tudi v žaganju, drobnem pesku ali vlažni šoti. Če boste črno redkev kupili v trgovini ali na tržnici, bodite pozorni, da boste izbrali tako s čvrstimi koreni in napeto kožo. Če jo boste hranili v hladilniku, jo morate porabiti v roku tedna ali dveh, saj bo sicer postala precej puhla.