Špinača vsebuje širok nabor hranilnih snovi in je na voljo vse leto. Tista, ki zraste v zimskem obdobju in je na trgu do aprila, ima čvrste liste in je bolj polnega, izrazitega okusa. Poletna špinača ima nežnejše liste, zato so dobri tudi presni ali okisani kot solata. Za vse vrste špinače je pomembno, da jo uživamo svežo, nikdar uvelo, in da je s preverjenega rastišča!
Jesti surovo ali skuhano?
S kuhanjem se sicer iz špinače izločijo nekatere hranilne snovi, a tudi taka bo zdrava priloga ali samostojna jed. Je denimo odlična priloga k pire krompirju ali pa osnova za juho. Uživajte jo tudi presno ali dušeno, saj je taka dober vir luteina, antioksidanta iz družine karotenoidov in betakarotenov, ki naj bi pomagali preprečevati srčno-žilne bolezni in rakava obolenja.
Dodajte mlečne izdelke
Pri kuhi špinače je dobro uporabiti jogurt, smetano ali skuto, da se škodljiva oksalna kislina, ki povzroča ledvične kamne, s kalcijem iz mlečnega izdelka veže v kalcijev oksalat, ki se iz organizma izloči. Špinači je tudi priporočljivo odstraniti trda listna rebra in peclje, saj ti vsebujejo največ oksalne kisline.
Kako nam koristi sveža
Je zelo lahko prebavljiva, zato je pogosto hrana bolnikov. Dušena na maslu z žlico moke, smetane ali nekaj mleka je bila zagotovo na jedilniku, ko smo prebolevali otroške bolezni. Špinačo lahko uživamo tudi presno in v sokovih, pri tem je koristna velika vsebnost folne kisline. Špinačni sok menda zmanjšuje gube na obrazu, če ga pijemo ali nanašamo na obraz. Špinača vsebuje tudi močne antioksidante, ki učinkujejo protivnetno in so nujni za preprečevanje rakavih obolenj. Dokazali so, da zavira razvoj in rast rakavih celic želodca ter upočasnjuje raka kože, vendar je treba upoštevati tudi prepovedi: ne smejo je uživati ledvični bolniki, revmatiki in bolniki z žolčnimi kamni.
Z vrta na mizo
Gotovo ste že večkrat slišali, da je bolje, če se izogibamo od daleč uvoženi zelenjavi oziroma intenzivno gojeni v rastlinjakih. Takšna špinača vsebuje kar desetkrat več nitratov, ki se pri kuhanju spremenijo v škodljive nitrite. Zato je ne smemo pogrevati ali pustiti stati, saj se bo količina nitritov močno povečala. Najboljša špinača je »z vrta na mizo«.