Skrajšajte čas čiščenja sadja in zelenjave ter priprave mesa pred obroki. Uporabite le eno ponev za peko mesa in zelenjave, tako bo tudi nekoliko manj pomivanja posode. Zelenjava pa bo veliko okusnejša, če jo boste pripravili na maščobi, v kateri ste prej pekli meso.
Poenostavite pripravo hrane ter v zamrzovalnik shranite vnaprej očiščeno in narezano zelenjavo. Nič ne bo narobe, če boste vnaprej pripravili tudi jušno osnovo ali osnovo za različne omake, ki jih boste nato skoraj tik pred obrokom le odtalili in pogreli. Zelenjavo, kot so grah, čičerika in fižol, lahko vnaprej skuhate, nato pa shranite v zamrzovalnik. Ko jo želite uporabiti, jo le odmrznite in po potrebi prepražite v ponvi ali pripravite juho. Vse v izjemno kratkem času.
Sekljanje čebule
Pri sekljanju čebulnega gomolja sesekljajte tudi liste in očiščeni koreninski del. Tako se plasti čebule ne bodo razdvajale, očem pa boste prihranili kakšno solzo.
Lupljenje in trenje česna
Za lažje lupljenje stroke česna vstavite v manjši stekleni kozarec s pokrovom in večkrat močneje pretresite; česen se bo olupil sam od sebe. Nato stroke položite v plastično vrečko in jih strite z nožem. Vaša deska za rezanje se tako ne bo navzela vonja, nož pa bo ostal čist. Če želite preprečiti, da bi se zelenjava nenadzorovano premikala po deski za rezanje, jo posujte z nekaj soli.
Lupljenje krompirja
So na obisk prišli nenapovedani gostje, vi pa pripravljate krompirjevo jed? Da se ne boste mučili z zamudnim lupljenjem krompirja, po širini zarežite v lupino in ga skuhajte. Da bo lupina hitreje odstopila s krompirja, ga še vročega položite v ledeno mrzlo vodo, nato pa lupino z vsake strani v nasprotni smeri povlecite s krompirja.
Dodajte na jedilnik nova živila
Sicer težko govorimo o novih živilih, saj nas trg vsak dan bombardira s čim novim in je tisto, kar je bilo še pred mesecem dni novo, že staro ali celo pozabljeno. A obstaja nekaj sodobnejših živil, ki lahko olajšajo zamudno kuhanje. Pripravite kvinojo, ki bo odlično nadomestila krompir, kuhana pa bo v le desetih minutah. Za solate, omake in tudi sladice je odličen avokado. Prerežite ga po dolžini in zasučite, v koščico zarežite z nožem in jo tako odstranite, nato pa sočno meso izluščite z žlico.
10 NASVETOV Za hitrejšo in preprostejšo kuho
1. LAŽJE REZANJE ZELENJAVE
Da boste sadje in zelenjavo lažje razrezali, ju dobro uro pred kuhanjem oziroma uporabo položite v zamrzovalnik. Da se sadje in zelenjava ne bosta oprijemala noža, nož namastite z nekaj masla.
2. HITREJŠE LUPLJENJE
Še en trik, ki vam bo pomagal pri lupljenju česna ... Vstavite ga v mikrovalovno pečico in »kuhajte« deset sekund. Lupina bo sama odstopila. V trdo kuhana jajca še vroča za nekaj minut položite v ledeno mrzlo vodo. Precej lažje jih boste olupili.
3. ODTAJANJE MESA
Pri nakupu piščanca poprosite mesarja, da ga razpolovi. Tako boste skrajšali čas pečenja za 15 minut. Piščančja prsa bodo hitreje pečena, če jih boste prej potolkli. Vstavite jih v plastično vrečko ali med papir za peko.
4. ČIŠČENJE STRGALNIKA
Pred uporabo strgalnik premažite z nekaj kapljicami olja. Sir in druga lepljiva hrana bosta pri pranju kar zdrsela z njega. Po ribanju mastnega sira naribajte nekaj surovega krompirja. Čiščenje in pranje strgalnika bo tako preprostejše.
5. BREZ NEREDA PO ČIŠČENJU IN LUPLJENJU
Olupite ter očistite sadje in zelenjavo na časopisnem papirju. Ostanke zavijte v papir in vrzite v smeti. Delovna površina bo tako ostala čista. Uporabljajte papir za peko ter prihranite čas pri čiščenju težkih in nerodnih pekačev.
6. ZAMRZOVANJE
Enkrat ali dvakrat na teden narežite večje količine sadja in zelenjave ter jih zamrznite v plastičnih posodah ali vrečkah za zamrzovanje. Zamrznjeno zelenjavo lahko uporabite za hitro pripravo juh ali omak, sadje pa za pripravo krem, smutijev ali sladoledov. Podobno naredite s svežimi začimbami, kot sta peteršilj in koromač. Sesekljajte jih in shranite v plastičnih posodicah. Tako pripravljene vam bodo zmeraj pri roki.
7. JUŠNA OSNOVA V POSODICAH ZA LED
Shranite odvečno količino omake, pesta ali jušne osnove v posodicah za led in jih uporabite po potrebi. Posodo z juho postavite v večjo posodo, polno ledene vode, in jo hitro ohladite. Tako boste z juhe brez težav posneli odvečno maščobo.
8. ČIŠČENJE SADJA IN ZELENJAVE
Sadje in zelenjavo najlažje operete tako, da večjo skledo ali pomivalno korito napolnite s hladno vodo, dodate nekaj kisa, eno žlico sode bikarbone in sok polovice limone. Premešajte in v mešanico položite sadje in zelenjavo ter pustite vsaj pet minut. Tako oprano sadje in zelenjavo boste lahko jedli skupaj z lupino, brez strahu, da je polna nevarnih pesticidov.
9. PREPROSTO OLUPIMO PARADIŽNIK
Jedi iz paradižnika bodo lažje prebavljive, če jih boste pripravljali z olupljenim paradižnikom. To boste najlažje naredili tako, da paradižnik za nekaj sekund vstavite v vrelo vodo. Nikar predolgo, da se paradižnik ne skuha! Nato ga prestavite v ledeno vodo. Ko se ohladi, z nožem zarežite v lupino, v bližini peclja. Lupino boste tako odstranili v eni potezi. Enak postopek uporabite pri odstranjevanju lupine pri breskvah, marelicah …
10. PRAVŠNJE TESTO
Odlično pico odlikuje dobro pripravljeno testo. Če je testo že odležalo in je primerno za uporabo, ga delček odrežite in stanjšajte do prosojnosti. Če je brez grudic, je primerno, da ga oblikujete. Če se testo težko vleče, ga gnetite še nekaj minut.***