BODITE PREVIDNI

Slovenci na dan zaužijemo za 130 odstotkov preveč soli

Mare Koren
10. 9. 2022, 12.55
Deli članek:

Slovenci v povprečju še vedno za dobrih 130 odstotkov presegamo priporočeno dnevno količino soli v prehrani. Je to tudi vaša navada?

Dreamstime
Začnite se izogibati vnaprej pripravljeni hrani (sirom in konzervirani hrani) ter dosoljevanju jedi. Prva pomoč oziroma majhen trik, ki bo gotovo zmanjšal vnos soli, je, da z mize umaknete solnico.

Večina nas čez dan nezavedno zaužije preveč soli. Ta je v živilih uporabljena kot ojačevalec okusa, pogosto pa tudi kot konzervans. Priporočen vnos soli za povprečno odraslo osebo je okoli šest gramov na dan, kar je 2,4 grama natrija. S pretiranim vnosom soli obremenjujemo organizem, zlasti ledvice. Pri uživanju slane hrane morajo biti še posebno previdni bolniki s povišanim krvnim tlakom, srčnimi in ledvičnimi boleznimi. Ti naj pozorno odmerjajo sol v prehrani.

Preverjajte deklaracije

Pomembno je, da v trgovini že pred nakupom izdelka preverite deklaracijo o njegovi sestavi. Pazljivo preberite sestavine in premislite, koliko soli boste pri tem obroku vnesli v organizem. Preverite živila, ki jih pogosto kupujete; morda vsebujejo prevelike količine soli, a na to niste niti pomislili. To so sušene mesnine, siri, gotove omake in prelivi za solate, soljene in vnaprej pripravljene ribe, konzervirana hrana, slani prigrizki, juhe ...

Dreamstime
Največ soli je v suhih mesninah in siru.

Več soli, več tekočine

Sol je sestavljena iz natrija in klora. Natrij velja za enega izmed najpomembnejših elektrolitov, ki jih potrebuje naše telo. Med drugim je izjemno pomemben za izenačevanje tekočin v telesu. Skupaj s kalijem sta pomembna pri vzdrževanju električnih impulzov, ki prehajajo med membranskimi stenami. Pomagata pa tudi pri prenašanju signalov do živčnih končičev in pri krčenju mišic.

Sol naj bo jodirana

Jod je ključni element za zdrav razvoj fetusa in dojenčka. Omogoča normalen razvoj mentalnih sposobnosti in je nujno potreben za pravilno delovanje ščitnice. Če želimo v hrani ohraniti čim več joda, jo je treba soliti skoraj na koncu kuhanja, saj se ta med kuhanjem oziroma toplotno obdelavo izgublja. Dober vir joda so ribe, morski sadeži, morske alge, jajca, mleko in mlečni izdelki.

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?