Lastnik Kraken bara na hrvaškem otoku Vir, ki je bil nekoč sinonim za masovni poceni turizem, se je pred časom odločil svojim gostom ponudil ekskluzivne jedi. Na meniju so se znašli hamburger za 166 evrov, za kilogram bržolnega zrezka (rib eye steak) boste v njegovem baru že odšteli 798 evrov, medtem ko vas bo konjak stal »le« 346 evrov.
Lastnik bara, 26-letni Ante Bašič, se sicer zaveda, da ima za veliko večino hamburger nedosegljivo ceno, a ob tem poudarja, da je tudi ob takšni ceni v minusu, saj so sestavine »neverjetno drage«.
Uležana govedina, gosja jetra, jastog….
In kaj se skriva v najdražjem hrvaškem hamburgerju? Osnovni sestavini sta po navedbah Bašiča dve vrste »vrhunske uležane govedine". Kruh je domač, a je karameliziran z rjavim sladkorjem. Omaka je izdelana iz "vrhunskega" konjaka, v hamburgerju so še gosja jetra, karamelizirana čebul v rdečem vinu in rukola, ki je rasla s pomočjo ultraviolične svetlobe v 100 odstotnem balzamičnem kisu.
To še ni vse. V hamburgerju sta dve vrsti sira, za uvoz angleškega je moral lastnik po poročanju Jutranjega lista dobiti posebno dovoljenje, medtem ko je uporabil še poseben italijanski sir, ki zori v pečinah. Okus dopolnijo češnjevi paradižniki v omaki iz mandarin, vrh hamburgerja pa krasi rep jastoga.
Ob upoštevanju vseh stroškov me izdelava hamburgerja stane 1248 kun, je za Jutarnji list povedal Bašič, ki naj bi tako z enim hamburgerjem zaslužil pičle dve kuni. »Prihodnje leto bom moral hamburger prodajati po dvojni ceni, torej po 2500 kun,« je za Jutranji list napovedal Bašič.
V pekarni pizza za 67 evrov
Že večkrat smo poročali o pretiranih cenah hrane in pijače na Hrvaškem. Pred kratkim je javnost presenetila cena pica v pekarnu Riva na Hvaru. Po poročanju hrvaške Svobodne Dalmacije gre za običajno pekarnico, neobičajno pa je to, da jumbo pica stane 500 ali še več kun, kar je dobrih 67 evrov. Kot je povedal lastnik pekarnice, se cena pice spreminja glede na uro v dnevu, kupujejo pa jo predvsem tujci.