Po legendi naj bi čemaž spomladi iskali tudi medvedi, saj naj bi ga po zimskem spancu uživali zato, da z njim očistijo želodec in kri. No, vsekakor ne pomaga samo medvedom, temveč še kako koristi tudi našemu zdravju. Poznamo ga pod različnimi imeni, kot so divji česen, kačji lek, čremož, medvedji lük in še bi lahko naštevali. Gre za trajnico s čebulico, ki jo prepoznamo po značilnem vonju.
Deluje tudi kot naravni antibiotik, antibakterijsko, protiglivično ter zvišuje odpornost proti infekcijam.
Proti poapnenju žil
Čemaž vpliva na agregacijo trombocitov in tako preprečuje nastanek krvnih strdkov ter znižuje holesterol in krvni tlak. Zato ga lahko uporabljamo kot tonik pri prebavnih motnjah in kot preventivo proti poapnenju žil. Deluje tudi kot naravni antibiotik, antibakterijsko, protiglivično ter zvišuje odpornost proti infekcijam. Čemaž je nepogrešljivo domače zelišče za preprečevanje prehladov in zniževanje telesne temperature. Preprečuje pojav holesterola in tako tudi pojav ateroskleroze. Lahko rečemo, da se odlično izkaže pri čiščenju celotnega organizma, pomaga tudi odpravljati težke kovine.
Proti prebavnim motnjam
V ljudski medicini se uporablja tudi proti črevesnim parazitom, nepogrešljiv je pri prebavnih motnjah, saj alicin olajša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij v telesu, kar preprečuje tudi nastajanje črevesnih plinov, krče in drisko.
Uživamo sveže liste
Najbolje bo, če rastlino uživamo svežo. Čemaž deluje razstrupljevalno in je odličen pri čiščenju krvi, ledvic, mehurja, jeter in žolčnika. Pospešuje izločanje urina in širi krvne žile, tako vpliva tudi na hipertenzijo. Nepogrešljiv je pri različnih boleznih dihal, saj sestavine redčijo sluz in pomagajo pri čiščenju dihalnih poti. Poleg tega ima čemaž pomembno vlogo pri negi kože; zaradi antioksidacijskih lastnosti preprečuje prezgodnje staranje in kožo na naraven način čisti.
UPOČASNJUJE STARANJE Zaradi antioksidacijskih lastnosti preprečuje prezgodnje staranje in kožo na naraven način čisti.
Razstrupimo se
Spomladi je dobro opraviti prečiščevalno kuro. V ta namen nabiramo sveže liste čemaža. Dovolj bosta dve pesti listov: v mešalniku jih sesekljamo in pri tem dodamo sto mililitrov vode, nato odcedimo in shranimo v hladilniku. Uživamo trikrat na dan po dve žlici soka. Iz listov lahko pripravimo tudi okusne jedi, kot so priloge, juhe, omlete, pesto …
Pogoste zamenjave čemaža
PREVIDNO PRI NABIRANJU
Posledice zamenjave so lahko tudi usodne. V zadnjem desetletju so v centru za zastrupitve zdravili okoli 20 ljudi, ki so hoteli nabrati čemaž; dva sta umrla zaradi uživanja strupenega jesenskega podleska.
Čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica imajo podobne podolgovate liste, zato pri nabiranju čemaža še posebej pazimo, da ga ne zamenjamo z drugo, nevarnejšo rastlino, oziroma se nabiranja lotimo le z izkušenimi poznavalci. Posledice zamenjave so lahko namreč za nabiralca tudi usodne. V zadnjem desetletju so v centru za zastrupitve zdravili okoli 20 ljudi, ki so hoteli nabrati čemaž; dva sta umrla zaradi močnega strupa, ki ga vsebuje jesenski podlesek.
Tinktura proti povišanemu krvnemu tlaku
Za pripravo potrebujemo dva večja šopka čemaževih listov in 60-odstotni alkohol. Čemaževe liste najprej dobro operemo, nato pa drobno sesekljamo ter stresemo v kozarec s širokim grlom; zapolnimo približno tretjino kozarca. Nato prelijemo z alkoholom in zapremo. Pustimo na toplem in temnem mestu približno mesec dni in občasno premešamo. Nato precedimo. Tinkturo uživamo do trikrat na dan po eno žlico, razredčeno z vodo, pri povišanem krvnem tlaku.
Čemaž v prehrani
Kot smo že omenili, je čemaž dobrodošel dodatek k spomladanski prehrani, hitro nas bo prebudil iz »zimskega spanja« in prečistil naše telo. Naj poudarimo, da vsebuje veliko antioksidantov, ki celice ščitijo pred prostimi radikali. Tinkturo, pripravo katere smo opisali, lahko uporabite tudi za razkuževanje gospodinjstva, a morda boste dragoceni čemaž raje najprej namenili za pripravo okusnih in zdravih jedi: z nekaj domišljije bo postal vaša najljubša začimba in sestavina spomladanskih pa tudi drugih receptov.
Čemaževo olje
Za pripravo potrebujemo liter hladno stiskanega oljčnega olja in sto gramov čemaževih listov. Liste najprej dobro operemo, nato pa na drobno sesekljamo in stresemo v temen kozarec. Prelijemo z oljčnim oljem in za dober mesec shranimo v temen prostor. Precedimo. Olje uporabljamo za zabelo solat, v omakah in pri pripravi jedi s čebulo. Uporabimo ga lahko tudi za nego suhe kože, pri ekcemih ali dermatitisu.
Čemažev namaz
Potrebujemo dva sirna namaza, dve žlici oljčnega olja in 200 gramov čemaža. Čemaž dobro operemo in drobno sesekljamo, stresemo v kozico, prilijemo oljčno olje in dodamo sirni namaz ter vse skupaj dobro premešamo. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter za pol ure shranimo v hladilnik, da se sestavine med seboj prepojijo. Namaz postrežemo samostojno ali kot osnovo za kanapeje.
Čemažev pesto
Potrebujemo: 250 g čemaževih listov, 80 g parmezana, 80 g pinjol, 90 ml oljčnega olja, četrt žličke soli, dober ščepec popra.
Priprava: Liste čemaža dobro operemo. Pinjole stresemo v ponev in jih zlato popražimo ter stresemo v skledo sekljalnika. Dodamo parmezan in grobo zmešamo. Nato dodamo še čemaževe liste in mešamo toliko časa, da nastane skoraj gladka zmes. Na koncu prilijemo oljčno olje, dodamo sol in poper ter premešamo, da se sestavine povežejo. Pripravljen pesto predevamo v kozarček za vlaganje in tesno zapremo. Shranimo v hladilniku. Pesto uporabimo pri pripravi testenin, kot namaz za kruh, prilogo ob mesu, za izboljšanje juh …
Čemaževa juha
Potrebujemo: 2 šopka čemaževih listov, 6 krompirjev, liter zelenjavne jušne osnove, sol, poper, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja.
Priprava: Čemaževe liste operemo in drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen drobno sesekljamo. V lonec zlijemo olje in dodamo čebulo ter zlato prepražimo. Dodamo krompir in zalijemo s pol litra vode ter kuhamo 20 minut; potem dolijemo jušno osnovo, dodamo čemaž in česen ter kuhamo naslednjih 20 minut, oziroma dokler ni krompir povsem skuhan. Po okusu solimo in popramo ter spasiramo. Na koncu začinimo z muškatnim oreščkom in postrežemo še vroče.
Žepki s čemažem in skuto
Sestavine: 500 g listnatega testa, 250 g čemaža, 250 g skute, 2 jajci, 3 žlice drobtin, 3 žlice naribanega parmezana, ščepec soli, popra in muškatnega oreščka, 2 dl mleka (po potrebi).
Priprava: Čemaž operemo in drobno sesekljamo. V skledi zmešamo jajce, skuto, čemaž, drobtine in parmezan. Dobro premešamo ter posolimo in popopramo. Listnato testo po potrebi razvaljamo na pol centimetra debelo, nato ga z ostrim nožem narežemo na kvadratke z desetcentimetrskimi stranicami in jih prebodemo z vilicami. Na sredo vsakega z žličko naložimo nadev ter prepognemo, da nastanejo trikotniki. Dobro zatisnemo ob robovih ter premažemo z razžvrkljanim jajcem, pomešanim z mlekom. Žepke zložimo na pekač, ki smo ga obdali s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, 20 minut. Postrežemo vroče ali hladne.
Omleta s čemažem
Sestavine: 3 jajca, 15 čemaževih listov, 50 g sira, 30 g masla, sol in poper.
Priprava: Čemaževe liste operemo in na drobno sesekljamo. Sir naribamo. V kozico ubijemo jajca, rahlo posolimo in popramo ter dobro razžvrkljamo. Dodamo polovico čemaža in še enkrat vse skupaj dobro premešamo. Na kuhalnik pristavimo ponev, razpustimo maslo, nato pa vanjo zlijemo jajčno zmes. Počakamo, da zmes nekoliko zakrkne, nato na sredino stresemo sir in preostanek čemaža. Z lopatko previdno prepognemo čemaž in sir ter pečemo toliko, da se sir nekoliko stopi. Postrežemo še vroče.