Energija iz jedrc

Lešniki in orehi slovijo kot hrana za možgane, pistacije kot afrodiziak

Mojca Kopriva
13. 3. 2022, 10.20
Deli članek:

Oreški so dolgo veljali za ne najbolj priljubljene in nezdrave, saj vsebujejo (odvisno od vrste) tudi do 73 odstotkov maščob. Danes pa vemo, da njihova maščoba spada med najbolj zdrave užitne maščobe.

Profimedia
Pistacije

Druga najpogostejša hranilna snov v oreških so kakovostne beljakovine, ki jih telo uporablja predvsem kot gradnike. Poleg tega zdrava jedrca oreškov vsebujejo balastne snovi, ki spodbujajo prebavo, dragocene vitamine in minerale.

Indijski oreščki

Med vsemi oreški vsebujejo največ magnezija, za katerega vemo, da krepi mišice in kosti. To je najslajša vrsta vseh oreškov, saj vsebuje okoli 30 odstotkov sladkorjev, v drugih oreških jih je po navadi od pet do deset odstotkov. Sto gramov indijskih oreškov tako vsebuje več kot 500 kalorij. Ker so tako zelo sladkega, a po drugi strani milega okusa, pa jih hitro pojemo preveč.

dreamstime
Indijski oreščki

Lešniki

Jedrca vsebujejo 50 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, veliko vitamina E in zelo malo sladkorja. Lešniki vsebujejo tudi kompleks vitaminov B, ki so specializirani za najrazličnejše funkcije v telesu, saj izboljšujejo spomin, blažijo migrene in uravnavajo apetit. Zaradi bogastva sestavin spodbudno učinkujejo na delovanje telesa in uma ter so podobno kot orehi pomembna »hrana za možgane«. Med drugim vsebujejo aminokislino tirozin, ki v možganih vpliva na nastajanje snovi za večjo pozornost in zbranost.

Arašidi

Arašidi botanično spadajo med stročnice in tako kot leča in fižol vsebujejo veliko beljakovin. Poleg tega se lahko pohvalijo z veliko vsebnostjo folne kisline. Za največji izkoristek njihove prehranske moči kupimo surove arašide in jih jemo kuhane v različnih jedeh ali jih suho popražimo. Praženi in nasoljeni arašidi so precej težko prebavljivi.

Profimedia
/

Mandlji

Poleg zdravih rastlinskih maščob mandlji vsebujejo še vitamin E, ki deluje kot antioksidant, folno kislino in minerale, kot so kalcij, magnezij in železo. Bogati so tudi z balastnimi snovmi. Ta vrsta oreškov je ena najbolj hranljivih in zdravilnih nasploh. Znižuje raven holesterola v krvi ter varuje pred boleznimi srca in žilja.

Brazilski oreščki

V njih se skriva veliko vitamina B1 in selena. Poleg tega, da je brazilski oreh zakladnica minerala selen, ki ima pomembno vlogo pri presnovi in ​​imunosti, je tudi bogat vir beljakovin, mineralov in zdravih maščob. Vendar pozor: zaradi morebitne obremenjenosti z naravnim radijem lahko pojemo največ dva brazilska oreška na dan.

Pistacije

So pomemben vir rudnin, vitaminov skupine B in vitamina E. Vsebujejo tudi protioksidantno učinkujoče karotenoide in glutaminsko kislino, ki spodbudno vpliva na mišljenje. Po izročilu iz zahodne Azije, od koder izvirajo, učinkujejo tudi kot afrodiziak.

Pinjole

V njih je veliko železa in magnezija, obilo maščobnih kislin omega 3 in vitamina E. Po vsebnosti sladkorja (vsebujejo ga okoli 20 odstotkov) so na lestvici na drugem mestu, takoj za indijskimi oreški.  Pest pinjol oziroma 30 gramov lahko pomaga pri zmanjševanju apetita in posledično tudi pri izgubi odvečne telesne teže.

dreamstime
Pinjole

Orehi

Zaradi visokega deleža nenasičenih maščob so dobrodejni za srce in ožilje, znižujejo raven holesterola ter so čudovit vir rudnin in mikroelementov. Zaradi elaginske kisline se vpisujejo med »protirakavo« hrano, zaradi večje vsebnosti aminokisline triptofan pa učinkujejo sproščujoče. Vsebujejo razmeroma veliko maščobnih kislin omega 3 (razmerje z maščobnimi kislinami omega 6 je približno 1:3).

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov